Acasă Politic Comisia Iordache a adoptat raportul de modificare a Codului Penal. UDMR joacă...

Comisia Iordache a adoptat raportul de modificare a Codului Penal. UDMR joacă tot cu puterea

DISTRIBUIȚI
foto: wall-street.ro

  150227 – 24042019 –    Comisia specială condusă de Florin Iordache a adoptat ieri raportul de modificare a Codului Penal. Teoretic, e vorba de modificari cerute de Curtea Constituţională, însă comisia nu s-a limitat la atât, acuză Opoziţia. Puterea a invocat că articolele care nu au fost declarate neconstituţionale sau pentru care judecătorii CCR nu au avut obiecţii pot trece de Parlament. Acesta a fost argumentul adus de Florin Iordache celor din Opoziţie. Opoziţia a cerut amânarea sau reluarea dezbaterilor, dar propunerile au fost respinse.

            La vot, PSD a fost ajutat de ALDE şi de UDMR, cu excepţia raportului, când cei de la UDMR s-au abţinut. PNL a cerut amânarea dezbaterilor, invocând prezenţa la Bucureşti a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, dar Iordache le-a transmis că aceştia sunt în Capitală pentru legile justiţiei, nu pentru codurile penale. ”Comisia de la Veneţia va veni să discute cu noi despre legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu ai PNL şi USR au mers şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat. Au venit să vadă dacă s-a adus atingere la legile justiţiei.Nu avea nicio legătură modificarea codului penal cu discuţiile pe legile justiţiei, cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de aceea nu am amânat discuţia”, a declarat Florin Iordache.

            Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Raportul a fost adoptat cu 12 voturi pentru, 6 împotrivă şi 2 abţineri.

            Proiectul a fost discutat şi săptămâna trecută în Comisia specială şi apoi adoptat de Senat, dar din punct de vedere procedural acesta trebuie să intre din nou în dezbaterea Comisiei speciale pentru a fi dezbătut şi votat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Reprezentanţii Opoziţiei au depus mai multe amendamente, care au fost respinse de comisie.

            Astfel, raportul asupra proiectului de modificare a Codului penal a rămas în forma Senatului, unde s-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. De asemenea, au rămas în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR.

            Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

            O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. ”Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, se menţionează în proiect. Anterior, comisia a adoptat şi raportul la proiectul de modificare a Codului de procedură penală. – sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.