Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul Uniunii Europene a adoptat directivele de negociere pentru încheierea unor acorduri...

Consiliul Uniunii Europene a adoptat directivele de negociere pentru încheierea unor acorduri comerciale cu SUA

DISTRIBUIȚI

  150128 – 15042019 –   Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi, 15 aprilie 2019, deciziile de autorizare a inițierii negocierilor şi directivele de negociere aferente pentru două acorduri comerciale privind liberalizarea comerțului cu produse industriale și evaluarea conformității în relația cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, a decis publicarea deciziilor de autorizare a deschiderii negocierilor cu SUA, precum și a directivelor de negociere aferente.

            Președinția României la Consiliul UE (PRES RO 2019) a depus eforturi continue pentru implementarea Declarației comune a președinților Jean-Claude Juncker și Donald Trump din 25 iulie 2018, aceasta fiind una dintre prioritățile PRES RO 2019 în domeniul politicii comerciale. Declarația comună pune bazele unei noi etape în relația comercială dintre UE și SUA, promovând dezvoltarea schimburilor comerciale cu produse industriale, cooperarea în materie de reglementare a standardelor și cooperarea în procesul de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului.

            ”Adoptarea directivelor de negociere oferă un semnal clar referitor la angajamentul Uniunii Europene privind construirea unei agende pozitive pe comerț în relatia cu SUA și pentru implementarea strictă a Declaratiei comune adoptate de președinții Juncker si Trump la 25 iulie 2018. Subliniez din nou că negocierile nu vizează sub nici o formă produsele agricole sau achizițiile publice. Un alt element important îl constituie luarea pe deplin în calcul în timpul negocierilor a impactului asupra mediului și în plan social”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, președinte al Consiliului.

            Recomandările de decizii și de directive de negociere au fost transmise de Comisia Europeană spre analiză Comitetului de Politică Comercială al Consiliului UE la data de 18 ianuarie 2019. Acestea au fost dezbătute la nivel politic cu ocazia reuniunii informale a Consiliului Afaceri Externe – Comerț, organizate la București, în perioada 21-22 februarie 2019. Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER II) a aprobat deciziile menționate în cadrul reuniunii din 11 aprilie 2019, acestea fiind transmise spre adoptare Consiliului Uniunii Europene reunit astăzi în format Agricultură.

            UE și SUA sunt cele mai mari și mai integrate economii din lume, având o istorie comună și îndelungată în privința schimburilor comerciale, precum și un nivel similar de dezvoltare economică. SUA reprezintă principala destinație a exporturilor de produse industriale din UE și este al doilea cel mai mare exportator de produse industriale către UE.

Directivele de negociere privind eliminarea taxelor vamale la produsele industriale vizează eliminarea acestora pe bază de reciprocitate, luând în considerare și sensibilitățile existente la nivelul UE, cum ar fi produsele mari consumatoare de energie și produsele din pește, precum și impactul asupra mediului care decurge din diferențele existente la nivelul cadrului de reglementare dintre UE și SUA. Produsele industriale cuprind toate produsele în afara celor incluse în anexa I la Acordul OMC privind agricultura (produse agricole).

            De asemenea, aceste noi directive de negociere clarifică faptul că cele privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) convenite în iunie 2013 trebuie considerate caduce și nu mai sunt relevante.

            Eliminarea taxelor vamale pentru produsele industriale și reducerea costurilor de evaluare a conformității vor genera beneficii economice importante, prin creșterea comerțului bilateral și îmbunătățirea accesului pe piață, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), care sunt afectate în mod inegal de costurile introducerii unui produs pe piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.