Acasă Politic CS ONU, un angajament pe termen lung pentru pace, justiție și dezvoltare...

CS ONU, un angajament pe termen lung pentru pace, justiție și dezvoltare durabilă

DISTRIBUIȚI

150142 – 16042019 –  Prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 16 aprilie 2019, o întrevedere bilaterală cu Secretarul Executiv al UNECE (Comisia Economică ONU pentru Europa), Olga Algayerova, în contextul vizitei pe care aceasta o efectuează la București pentru a participa la Conferinţa Internaţională cu tema „Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă”, eveniment organizat în programul PRES RO.

            Întrevederea a prilejuit un schimb de vederi privind intensificarea cooperării României cu UNECE (Comisia Economică ONU pentru Europa), precum și dezvoltarea proiectelor de interconectivitate în domeniul transporturilor între Europa de Vest și Europa de Est, dezvoltarea și promovarea proiectelor de tip smart cities, promovarea egalității de gen, fiind unul dintre cele 17 Obiective de dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030.

Astfel, premierul român a transmis interlocutorului că dezvoltarea durabilă este unul din angajamentele României, inclusiv în campania pentru candidatura la Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020-2021 (Moto-ul României: CS ONU, un angajament pe termen lung pentru pace, justiție și dezvoltare durabilă). 

            Totodată, au fost abordate teme de interes pentru dimensiunea regională a cooperării României cu UNECE. În context, premierul Viorica Dăncilă a subliniat că România, pe parcursul deținerii Președinției rotative a Consiliului UE, acordă o importanță deosebită dezvoltării cooperării regionale în ceea ce privește promovarea dezvoltării durabile.

            Secretarul executiv al UNECE a transmis felicitări pentru angajamentul României de a promova obiectivele cuprinse în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, precum și aprecierea pentru organizarea cu succes a conferinței internaționale „Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă”, în contextul deținerii PRES RO.

            Mai mult, secretarul executiv al UNECE a invitat partea română să participe la activitățile și inițiativele „Forumul Global pentru Siguranța Traficului Rutier”.

            Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) a fost înființată în 1947 de ECOSOC. Este una dintre cele cinci comisii regionale ale Națiunilor Unite, celelalte fiind Comisia Economică: pentru Africa, pentru Asia și zona Pacificului, pentru America Latină și Caraibe și pentru Africa de Vest.

            Țări membre: Statele Unite ale Americii, Canada, țările membre UE, țările Zonei Economice Europene (Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda), Balcanii de Vest (Serbia, Muntenegru, Bosnia și Albania), Turcia, Parteneriatul Estic (Belarus, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan), Israel, Rusia și Asia Centrală (Kazahstan, Turkmenistan, Kârgâzstan, Tadjikistan). România este membră UNECE din 14 Decembrie 1955.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.