Acasă Economie EFOR arată cum plătim una din cele mai mari subvenţii din UE...

EFOR arată cum plătim una din cele mai mari subvenţii din UE partidelor politice – 37 milioane de euro în 2018

DISTRIBUIȚI

            150189 – 19042019 – Legislația modificată în 2018 a condus la o creștere semnificativă a sumelor alocate partidelor, până la un total de aproximativ 37 milioane de euro. Subvențiile alocate în 2018 au crescut de peste 20 de ori față de cele din urmă cu un deceniu, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB, relevă un raport al Expertforum.ro/subventii-partide. Iar nivelul maxim, în cazul teoretic, ar putea ajunge la 400 milioane de lei.

            În Uniunea Europeană regulile de alocare a subvențiilor pentru partide și sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară. Cert este că în majoritatea cazurilor analizate în raport totalul e mai mic de 37 milioane de euro pe an, cât a ajuns în România.

            Legea nu este clară cu privire la soarta fondurilor rămase necheltuite la finalul anului. Nu este clar dacă sumele necheltuite din subvenție rămân la finalului anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuți din subvenția aferentă anului următor. Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entități publice, partidele politice sunt avantajate.

            Acumularea de fonduri în perpetuitate – dacă bugetul nu se închide pe zero măcar la nivelul unui ciclu electoral de patru ani, dacă nu anual – poate deturna sensul subvenției pentru activitate politică și rupe legătura partidului cu publicul, răsturnând astfel logica subvenției cu bani publici care în esență este una corectă.

            În contextul în care fondurile alocate au crescut exponențial, EFOR consideră că trebuie să se asigure transparența maximă in privința cheltuirii banului public și în privința raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice: dacă se declară și publică transparent, dacă declarațiile de cheltuire reflectă realitatea, dacă sunt publicate într-un format deschis etc.

            Este esențial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în campanie, dar și pentru fondurile utilizate în afara campaniei electorale. Este importantă și activitatea Curții de Conturi cu privire la verificarea subvențiilor și a activității de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP și, nu în ultimul rând, este necesară clarificarea situației juridice a fondurilor din subvenție rămase în conturile partidelor la finalul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.