Acasă Politic Inițiativa Fără Penali în funcții publice, constituțională

Inițiativa Fără Penali în funcții publice, constituțională

DISTRIBUIȚI

150059 – 09042019 – Curtea Constituțională a României a validat constituționalitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice.

“Decizia arată încă o dată că inițiativa Fără Penali trebuie să fie în Constituție. Fără Penali este dorința a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea țării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție. Îmi exprim încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa”, transmite președintele USR Dan Barna.

După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat, urmând să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar.

Inițiativa a strâns peste un milion de semnături. La Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 validate de primării.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.