Acasă Externe Agenda Europeana Investiții de patru miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură în zece...

Investiții de patru miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură în zece state membre ale UE

DISTRIBUIȚI

  149975 – 03042019 –      Politica UE de coeziune investește, la 2 aprilie, fonduri UE în valoare de patru miliarde de euro în 25 de proiecte de infrastructură de mare anvergură din zece state membre.

Pachetul de investiții vizează Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România. Proiectele acoperă o serie largă de domenii: sănătate, transporturi, cercetare, mediu și energie. Combinate cu cofinanțarea națională, investițiile totale în cadrul acestor proiecte se ridică la opt miliarde de euro.

Comisarul pentru politica regională Corina Crețu: ”Aceste 25 de proiecte reprezintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îmbunătățirea vieții cotidiene a cetățenilor noștri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid și spitale moderne. În actuala perioadă bugetară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimensiuni în valoare de 32 miliarde de euro, reprezentând fonduri UE; într-un fel, acestea sunt ambasadorii politicii de coeziune și sunt mândră de fiecare dintre ele”.

            Energie mai sigură și la prețuri mai accesibile în Bulgaria 

Fonduri UE în cuantum de 33 milioane de euro vor finanța construcția unei conducte transfrontaliere de interconectare pentru gaze cu o lungime de 182 km între Komotini, Grecia, și Stara Zagora, Bulgaria. Conducta este rezultatul unui proiect de interes european comun, contribuind la realizarea obiectivelor uniunii energetice. Sistemele de gaze ale celor două țări vor fi conectate pentru prima oară, diversificându-se astfel sursele de energie din regiune și sporindu-se securitatea energetică. Cu o piață a gazelor caracterizată de o concurență mai intensă, consumatorii vor profita de prețuri mai reduse.

            Conexiuni rutiere și feroviare mai eficiente în rețeaua transeuropeană de transport în Cehia 

În primul rând, o sumă de 76 milioane de euro finanțează modernizarea coridorului feroviar dintre Praga și Pilsen. Lucrările includ căi noi sau reconstruite între Rokycany și Pilsen, înjumătățind durata călătoriilor pe acest segment și sporind atractivitatea orașului Pilsen în calitatea sa de centru economic regional. Apoi, aproape 75 milioane de euro sunt investite într-o șosea între Nebory și Bystřice, parte dintr-o conexiune importantă între autostrada cehă D48 și autostrada slovacă D3.

            Un campus modern pentru cercetare la Jena, în Germania 

În Turingia, la Jena, localurile Universității Friedrich Schiller vor fi reconstruite grație unor fonduri de aproape 84 milioane de euro. Proiectul va finanța construcția a două clădiri: centrul de date al universității și facultatea de matematică și științe IT, de rezultatul acestor lucrări beneficiind 18 000 de studenți.

            Servicii publice eficiente în Grecia și energie la prețuri accesibile în Creta 

Aproape 135 milioane de euro sunt investite în sistemul de telecomunicații ”Syzefxis II”, care în cele din urmă va unifica întreaga rețea a administrației publice elene. Vor fi conectați la sistem încă 600 000 de funcționari publici și 34 000 de sedii suplimentare, rezultând astfel importante economii de scară și servicii mai bune pentru populație.

În fine, aproape 95 milioane de euro vor finanța construcția unei linii electrice de interconectare între insula Creta și peninsula Peloponez; aceasta include două cabluri submarine de energie cu o lungime de 135 km. Proiectul va duce la reducerea costurilor energiei electrice în Creta prin înlocuirea energiei electrice produse de unități generatoare costisitoare pe bază de păcură cu energie electrică din Grecia continentală.

O mai bună conectivitate, mai puține congestii și un nivel mai ridicat de siguranță în zona din jurul Budapestei, în Ungaria

O sumă de 105,5 milioane de euro va finanța modernizarea secțiunii sudice a centurii rutiere a Budapestei, prin drumuri și poduri reconstruite și piste ciclabile noi. În urma proiectului, durata călătoriilor va fi mai mică, iar siguranța rutieră va crește pentru 90 000 de vehicule care circulă zilnic în această zonă. Grație proiectului se vor reduce și congestiile, traficul fiind deviat în afara centrului orașului.

            Transport feroviar ameliorat în Sicilia, Italia 

Fonduri UE în valoare de peste 358 milioane de euro vor ajuta la extinderea liniei feroviare Circumetnea care deservește Catania, în Sicilia, cu opt stații noi și material rulant. Acest proiect va contribui la reducerea congestiilor din rețeaua rutieră și va promova mobilitatea curată în regiune.

            Apă potabilă de mai bună calitate în Malta 

Datorită unei sume de aproape 74 milioane de euro, insulele malteze Gozo și Comino vor avea apă potabilă de mai bună calitate, o mai mare securitate a distribuției apei și o mai bună gestionare a resurselor de ape subterane. Întreaga populație a țării va beneficia de acest proiect. Lucrările finanțate de UE includ un tunel subteran și extinderea rețelelor de distribuție a apei și a apei reziduale.

            Servicii de asistență medicală mai bune și o mai mare conectivitate în Polonia 

În domeniul asistenței medicale, fonduri UE în valoare de aproape 61 milioane de euro vor contribui la achiziționarea de echipamente noi pentru Spitalul Universitar din Cracovia, Polonia Mică, oferind beneficii pentru mai mult de 3,3 milioane de locuitori. Totodată, 56 milioane de euro vor ajuta la construirea unui complex spitalicesc nou pentru Centrul Regional pentru Sănătatea Copiilor din Poznań, Polonia Mare, prin centralizarea serviciilor de asistență medicală, extinderea infrastructurii și achiziționarea de echipamente noi. Centrul va fi dotat cu un departament pediatric de urgență și își va extinde departamentele de ortopedie, traumatologie și reabilitare.

De asemenea, în domeniul transporturilor maritime, suma de 155 milioane de euro va contribui la sporirea siguranței operațiunilor din portul Gdańsk, Pomerania, cu structuri de îndiguire modernizate. Fonduri în valoare de aproape 65 milioane de euro vor contribui la construirea sau modernizarea cheiurilor și a structurilor de inginerie hidrotehnică din portul Gdynia, sporindu-se siguranța traficului.

În domeniul transportului feroviar, suma de 126 milioane de euro va contribui la construirea rețelei feroviare din zona metropolitană Szczecin, care conectează principalele orașe din Pomerania Occidentală, inclusiv Stargard, Police și Gryfino, aducând beneficii unui număr de 687 000 de locuitori. Un proiect în valoare de aproape 39 milioane de euro va contribui la achiziționarea a 16 unități de tren electric care vor opera în aglomerarea urbană Varșovia. Suma de aproape 58 milioane de euro va ajuta la modernizarea unui număr de 152 de vagoane de călători și la achiziționarea a 20 de locomotive electrice care vor circula pe rutele operate de PKP Intercity în țară.

În fine, în domeniul transportului rutier, politica de coeziune va finanța construcția unei secțiuni a drumului rapid S7 care leagă Varșovia de Grójec (129 milioane de euro), a unei secțiuni a autostrăzii A2 între derivația sudică a Varșoviei și Mińsk Mazowiecki (peste 78 milioane de euro), a unei secțiuni a drumului rapid S3 care duce către frontiera cehă din Silezia Inferioară (105 milioane de euro) și a unei secțiuni a derivației Olsztyn în Warmińsko-Mazurskie (87 milioane de euro). Toate aceste proiecte, situate în rețeaua transeuropeană de transport, vor spori siguranța rutieră, vor determina reducerea duratei călătoriilor și sporirea coeziunii teritoriale din țară.

            O linie feroviară modernizată în nordul Portugaliei 

Secțiunea Ovar-Gaia din linia feroviară nordică, care face parte din rețeaua transeuropeană de transport, va fi modernizată cu fonduri europene de aproape 119 milioane de euro. Călătorii vor beneficia de durate de călătorie mai reduse, de condiții mai confortabile și de mai multă siguranță pe această porțiune.

Proiecte pentru un transport mai fluid în București, pentru protecția mediului și o mai bună gospodărire a apelor în România

Fonduri în valoare de un miliard de euro vor contribui la modernizarea centurii rutiere a Bucureștiului prin extinderea mai multor segmente ale acesteia, dublând benzile în ambele sensuri. Prin această investiție se va sprijini și construirea unei secțiuni de 51 km în partea de sud a noii autostrăzi orbitale a Bucureștiului. Tot în capitala României, fonduri UE de 97 milioane de euro vor finanța lucrări în cadrul întregii magistrale 2 de metrou, incluzând linii noi și material rulant.

De asemenea, o sumă de aproape 603 milioane de euro va sprijini protecția și reabilitarea zonei foarte frecventate de turiști a litoralului Mării Negre din județul Constanța. Proiectul include lucrări de consolidare a falezelor, reumplerea plajelor cu nisip, măsuri de conservare a biodiversității (recife artificiale și repopularea cu specii marine), precum și echipamente de monitorizare.

În fine, UE va investi peste 135 milioane de euro în sisteme mai bune de apă potabilă și de ape reziduale în județul Timiș. Un număr de 15 000 de locuitori vor fi racordați la rețeaua de apă potabilă și aproape 380 000 de oameni vor beneficia de apă potabilă de mai bună calitate.

Proiectele de infrastructură de mari dimensiuni – așa-numitele ”proiecte majore” – beneficiază de investiții din fondurile politicii de coeziune de peste 50 milioane de euro (75 milioane de euro în cazul proiectelor din sectorul transporturilor). Având în vedere anvergura lor, aceste proiecte fac obiectul unei evaluări și al unei decizii specifice a Comisiei. În perioada de programare 2014-2020, 257 de proiecte majore au primit finanțare din partea UE. Contribuția UE la aceste proiecte se ridică la 31 miliarde de euro, care reprezintă jumătate din valoarea lor totală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.