Acasă Economie Obiectivul privind trecerea la euro în 2024 rămâne clar, dar… 

Obiectivul privind trecerea la euro în 2024 rămâne clar, dar… 

DISTRIBUIȚI

150017 – 05042019 –   Autoritățile române insistă că obiectivul țării noastre în ceea ce privește adoptarea monedei euro este anul 2024.  ”România şi-a stabilit un obiectiv clar de aderare la euro anul 2024. Chiar dacă suntem gata cu anumite cerinţe, totuşi decizia se ia la nivel european. România, în acest sens, are un plan foarte bine stabilit. Anul trecut, în decembrie, Guvernul a aprobat un astfel de plan, pentru trecerea la moneda euro. Noi ne ţinem de el, ne îndeplinim obiectivele, cum am făcut întotdeauna”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici în preambulul reuniunii Eurogrup şi reuniunii informale a miniştrilor de Finanţe (ECOFIN), organizate la Bucureşti, în perioada 5-6 aprilie.

Țara noastră îndeplinea până în 2017 cele cinci criterii de la Maastricht pentru adoptarea monedei euro însă în ultimul an s-a îndepărtat major. Deficitul bugetar de maxim 3% mai poarte fi menținut doar din pix, avem cea mai mare rată a inflației din UE iar cursul leu-euro este foarte volatil, el neavând voie să varieze decât într-un interval de 15%.

România nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb întrucât nu este membră a mecanismului cursului de schimb (MCS II). Înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani.

Tabloul României este unicat în UE. Avem creșteri la ambele deficite, bugetar și cont curent, în ciuda creșterii economice. În plus, inflația este de peste 3%, iar investițiile sunt la un nivel minim. România are cel mai scăzut nivel al veniturilor bugetare în PIB, sub 30%.

La capitolul deficit bugetar, riscăm an de an să sărim de 3%, atât cât trebuie să fie maxim, conform Tratatului de guvernanță fiscală. Cheltuielile statului au crescut cu aproape 17% anul trecut, iar veniturile, raportate la PIB, sunt aproape nemișcate. În aceste condiții, bariera de 4% va fi sărită pentru că anul trecut ne-am oprit cu deficitul la 2,88%. Inflația este în acest moment de 4,6%. Aceasta ar trebui să fie mai mică sau egală cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performanţi trei membri ai UE. Ceea ce este exclus. În ceea ce privește dobânzile pe termen lung, acestea nu pot trece decât cu două puncte procentuale peste media celor mai performanţi trei membri ai UE.  În schimb, la capitolul cursului de schimb vedem un leu foarte slăbit, cu recorduri minime istorice în această lună. În ceea ce privește datoria publică, România se încadrează în limitele de convergență (stabilite la 60% din PIB) însă pe termen lung este o mare problemă pentru că ne împrumutăm tot mai mult. – sursa: Cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.