Acasă Economie Tarifele pentru convorbirile din Romania catre statele din interiorul SEE vor fi...

Tarifele pentru convorbirile din Romania catre statele din interiorul SEE vor fi plafonate

DISTRIBUIȚI

  150122 – 15042019 – Incepand cu 15 mai 2019, tarifele pentru apeluri fixe si mobile catre orice tara din interiorul Spatiului Economic European (statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) nu vor depasi 0,19 euro (fara TVA) pe minut si 0,06 euro pentru un SMS.

            Apelurile internationale in SEE

            Apelurile internationale in SEE sunt apelurile facute atunci cand consumatorul, aflat in tara unde detine abonamentul, suna pe cineva din alta tara din SEE, in comparatie cu apelurile in roaming, care sunt apelurile efectuate de utilizator atunci cand calatoreste in strainatate. BEREC a realizat un videoclip in care explica diferenta intre apelurile internationale in SEE si „Roam like at home”.

            Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri si 0,06 euro pentru SMS se aplica doar apelurilor si SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor care sunt incluse in abonamente/(extra)optiuni deja achizitionate. Totusi, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie sa respecte plafonul reglementat.

            Unde se aplica aceste tarife

            Aria de aplicare a acestor plafoane este identica ariei de aplicare a regulamentul european „Roam like at home”. Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internationale se aplica in statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile si pe anumite teritorii europene „indepartate”, respectiv in Guyana Franceza, in insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care apartine de Franta), Azore, Madeira si Canare, in insulele Ĺland. Aplicarea prevederilor art. 5a din Regulamentul nr. 2015/2120 in ceea ce priveste apelurile sau SMS-urile catre numere din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv catre numere din Gibraltar depinde de evolutia negocierilor privind Brexit-ul. In conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European si al Consiliului, plafoanele pentru comunicatiile in interiorul UE sunt valabile pentru o perioada de 5 ani, incepand cu 15 mai 2019.

            Motivele care au dus la plafonarea tarifelor

            Potrivit Regulamentului (UE) 2018/1971, preturile ridicate pentru comunicatiile in interiorul UE reprezinta un obstacol in calea functionarii pietei interne, deoarece acestea descurajeaza cautarea si achizitionarea de bunuri si servicii de la un furnizor situat intr-un alt stat membru. Prin urmare, a fost necesar sa se stabileasca limite specifice si proportionale la pretul pe care furnizorii de servicii de comunicatii interpersonale accesibile publicului bazate pe numere il pot percepe consumatorilor pentru comunicatii in interiorul UE pentru a elimina astfel de preturi ridicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.