Acasă Cultura/Media Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

DISTRIBUIȚI

  150216 – 23042019  –   Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor este sărbătorită anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO. Capitala Mondială a Cărții în anul 2019 a fost declarată localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite.

            Această zi marchează moartea în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

            Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Astfel, prima Zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

            Capitala Mondială a Cărții în anul 2019 a fost declarată localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost apreciată pentru propunerile creative de a-i determina pe locuitori – și pe numeroșii migranți găzduiți – spre lectură și pentru inițiative menite să schimbe creația literară în zonă și în restul lumii arabe.

            În România, printr-o Hotărâre de Guvern din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an. La fel se procedează şi în Republica Moldova, începând din anul 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.