Acasă Externe Agenda Europeana Alegerile europene 2019 au început azi

Alegerile europene 2019 au început azi

DISTRIBUIȚI

 150497 – 23052019 –    Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an, relatează Agerpres.

            Alegerile euroaparlamentare au început deja. Olanda şi Marea Britanie sunt ţările care nu-şi deranjează cetăţenii în weekend şi în care orice tip de scrutin are loc într-o zi de lucru.   La aproape 3 ani după ce au decis ieşirea din Uniunea Europeană, britanicii sunt chemaţi la vot. Este un scrutin la care Marea Britanie nu ar mai fi trebuit să participe, dacă ar fi ieşit din Uniunea Europeană pe 29 martie, aşa cum era stabilit. Următoarea dată a despărţirii este 31 octombrie. Până atunci, Regatul Unit va trimite în Parlamentul European 73 de eurodeputaţi.

            Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul se va desfăşura în două zile, vineri şi sâmbătă.
            În conformitate cu practicile naţionale, celelalte 21 de state membre, inclusiv România, vor vota duminică, 26 mai. De la ora 16:00 GMT (19:00, ora României) vor fi publicate exit-poll-uri şi rezultate preliminare din Germania, cea mai mare ţară din Uniunea Europeană. Franţa, a doua ca mărime, va urma la 18:00 GMT (21:00, ora României).
            Tot începând de la 18:00 GMT, Parlamentul European va trebui să publice, pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la vot, primele proiecţii ale distribuirii mandatelor pentru legislatura 2019-2024, iar după ce votul se va încheia în Italia, la 21:00 GMT (24:00, ora României), autorităţile naţionale din cele 28 de state membre vor putea anunţa rezultatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.