Acasă Externe Concluziile Reuniunii Comitetului Militar al NATO

Concluziile Reuniunii Comitetului Militar al NATO

DISTRIBUIȚI

  150505 – 24052019 –

            Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, a participat miercuri, 22 mai, la Bruxelles, la Reuniunea Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor apărării.                               

            În deschiderea întâlnirii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat elementele politice definitorii, curente și de perspectivă, care direcționează și dinamizează activitatea NATO. La activitate au participat, de asemenea, cei doi comandanți strategici ai Alianței – generalul Tod D. Wolters, recent numit comandant al Comandamentului Suprem Aliat pentru Europa, și generalul André Lanata, comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare.

            Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte de actualitate pentru Alianță, precum Strategia militară a NATO și Operaționalizarea Zonei de Responsabilitate a Comandamentului Suprem Aliat pentru Europa. De asemenea, s-au purtat discuții privind situația de securitate din regiunea Mării Negre și din bazinul Mării Mediterane. 

            „Consensul asumat și necesar al comitetului Militar al NATO privind noua strategie militară a Alianței confirmă, fără echivoc, caracterul său catalizator pentru obiectivele și resursele organizației privind apărarea și dezvoltarea acesteia, dar și privind consolidarea posturii de descurajare, adoptată de Alianță. În plus, documentul strategic adaptează și inovează direcționările politico-militare ale NATO pentru a face față întregului spectru de oportunități, provocări si amenințări. Utilitatea unui asemenea instrument de orientare strategică concertează coerent cu creșterea relevanței securității aliate în regiunea Mării Negre”, a subliniat generalul Ciucă.

            Aliații au fost unanim de acord că noua Strategie Militară a NATO va funcționa ca un liant conceptual suplimentar, unind eforturile tuturor statelor membre, în special pe cele asociate, pentru creșterea stării de operativitate și a nivelului de reacție a acestora, pentru apărarea teritoriului și populației Alianței și descurajarea oricărei agresiuni, într-o abordare de tip 360 de grade, în toate domeniile operaționale, informează MApN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.