Acasă Externe Ion Jinga a prezentat în plenul Adunării Generale a ONU Raportul Preşedinţiei...

Ion Jinga a prezentat în plenul Adunării Generale a ONU Raportul Preşedinţiei României la Comisia pentru Consolidarea Păcii

DISTRIBUIȚI
foto:adevarul.ro

  150466 – 21052019 –   Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a  prezentat luni, 20 mai 2019, în plenul reunit al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Raportul Preşedinţiei României la Comisia pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), funcţie deţinută de ţara noastră în perioada 31 ianuarie 2018 – 28 ianuarie 2019. La reuniune au participat Asistentul Secretarului General pentru Sprijinul Consolidării Păcii, Oscar Fernandez – Taranco, Reprezentanţii Permanenţi ai statele membre ONU, precum şi conducerea Oficiului ONU pentru Sprijinul Consolidării Păcii.

            Ambasadorul român a precizat că „pe parcursul Preşedinţiei României la PBC, a fost consolidat rolul integrator, catalizator şi consultativ al Comisiei în relaţie cu organismele ONU, fapt ce a contribuit la creşterea gradului de coerenţă a consolidării păcii în sistemul onusian, fiind intensificat, în acelaşi timp, sprijinul pentru statele afectate de conflicte şi pentru cele aflate pe agenda PBC, în baza respectării principiului naţional al păstrării la nivel naţional a deciziei”.

            Prezentând cele mai importante realizări ale României la conducerea acestui for interguvernamental, a subliniat intensificarea relaţiei cu Consiliul de Securitate al ONU, „PBC fiind un organism sui generis în acordarea de consultanţă Consiliului de Securitate al ONU privind aspectele de consolidare a păcii”. În raport cu Adunarea Generală a ONU, a evidenţiat contribuţia PBC la organizarea Reuniunii la Nivel Înalt a Adunării Generale privind Consolidarea şi Permanentizarea Păcii din luna aprilie 2018, în urma căreia au fost adoptate rezoluţiile identice privind consolidarea şi permanentizarea păcii de către Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate. Totodată, a reamintit de reuniunea comună PBC – Consiliul Economic şi Social (ECOSOC), care a avut pe agendă, pentru prima dată, tema „Conexiunile dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel”.

            Reprezentantul Permanent a evidenţiat atenţia deosebită oferită regiunii Sahel, tema centrală a mandatului României la PBC, precizând că Reuniunea Anuală a Comisiei a fost dedicată priorităţilor şi provocărilor cu privire la consolidarea şi permanentizarea păcii din această regiune. A reamintit că a participat, în luna martie a anului 2018, la cea de-a 6-a reuniune a „Platformei de Coordonare Ministerială pentru Sahel”, organizată în Ciad, ocazie cu care a vizitat şi proiecte finanţate prin Fondul pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Fund – PBF).

            Subliniind angajamentul puternic al PBC în regiunea Sahel, Ambasadorul Ion I. Jinga a afirmat în cadrul plenului Adunării Generale a ONU că „vizita în Sahel şi Africa de Vest, desfăşurată în calitate de Preşedinte al PBC, împreună cu Reprezentantul Permanent al Secretarului General pentru Africa de Vest și Sahel și cu Asistentul Secretarului General pentru Sprijinul Consolidării Păcii a prilejuit întâlniri cu autorități naționale și locale, comunitatea diplomatică, reprezentanți ai societății civile și ai agențiilor ONU din Senegal, Coasta de Fildeş, Gambia şi Burkina Faso, în cadrul cărora am reiterat oportunitatea ca PBC să devină o platformă de sprijin a priorităţilor lor naţionale pentru consolidarea păcii”. De asemenea, a reamintit de întrevederea pe care a avut-o, în Abidjan, cu conducerea Băncii Africane de Dezvoltare pentru a discuta aspecte de cooperare în Africa, în special în Sahel, ca parte a eforturilor PBC de consolidare a parteneriatului strategic cu instituții financiare internaționale, obiectiv asumat de România la Preşedinţia PBC.

            Ambasadorul Ion I. Jinga a pus accent pe prioritatea acordată de ţara noastră consolidării parteneriatelor cu organizaţiile regionale şi sub-regionale, făcând trimitere la Dialogul Informal Interactiv între PBC şi Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane din luna iulie 2018, care a fost formalizat ca practică anuală sub preşedinţia română a PBC. A apreciat că „pentru ca parteneriatele să fie eficiente, trebuie să fie construite în jurul priorităţilor privind consolidarea păcii identificate la nivel naţional”, reamintind de reuniunile dedicate situaţiilor specifice de ţară şi de cele privind aspecte regionale, exemplificând prin cooperarea de succes cu Gambia, prin activitatea PBC de a sprijini procesele electorale din Sierra Leone şi Guineea-Bissau, procesele de tranziţie din Liberia, precum şi prin întâlnirile PBC privind situaţia din Sahel: “România, în calitatea actuală de Vicepreşedinte al PBC, rămâne profund determinată să sprijine rolul PBC de a contribui la măsurile de consolidare şi permanentizare a păcii, mulţumind reprezentanţilor tuturor statelor membre ale ONU pentru încrederea, sprijinul şi sfaturile acordate pe durata mandatului de Preşedinte al PBC şi în desfăşurarea funcţiei actuale de Vicepreşedinte al Comisiei”.

            Reprezentanţii statelor membre ONU care au luat cuvântul au felicitat Reprezentatul Permanent al României „pentru conducerea excelentă şi coordonarea strategică, prin implicare şi leadership, a PBC pe parcursul anului 2018”, şi au subliniat că  „Preşedinţia României la conducerea PBC a contribuit la avansarea notabilă a obiectivelor de consolidare şi permanentizare a păcii”, salutând deţinerea de către ţara noastră a funcţiei actuale de vice-preşedinte al PBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.