Acasă Externe Teodor Meleșcanu: UE a devenit în ultimul deceniu cel mai important partener...

Teodor Meleșcanu: UE a devenit în ultimul deceniu cel mai important partener al ONU în domeniul păcii și securității internaționale

DISTRIBUIȚI

  150516 – 24052019 –   Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat joi, 23 mai 2019, la sediul ONU din New York, la seminarul “Cooperarea dintre ONU și UE/organizații regionale în domeniul operațiunilor de menținere a păcii și al gestionării crizelor” organizat de Misiunea Permanentă a României la ONU, în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului UE.

            În cuvântul de deschidere a seminarului, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat contribuția României la dezvoltarea cooperării dintre ONU și organizațiile regionale în asigurarea păcii și securității internaționale reflectată de adoptarea rezoluției 1631/2005 a Consiliului de Securitate al ONU, ca urmare a unei inițiative a țării noastre. A arătat că această cooperare devine tot mai relevantă pentru realizarea mandatului ONU și pentru realizarea aspirațiilor popoarelor de a trăi în pace și prosperitate.

            A menționat că, în calitate de membru al Uniunii Europene, se poate afirma că UE a devenit în ultimul deceniu cel mai important partener al ONU în domeniul păcii și securității internaționale. UE a dezvoltat în acest sens un cadru instituțional pentru a aprofunda cooperarea cu ONU și a adoptat o serie de documente programatice pentru dezvoltarea în continuare a acestei cooperări.

            Totodată, ministrul afacerilor externe a subliniat rolul crescând al Uniunii Africane în cooperarea cu ONU în domeniul gestionării crizelor care au afectat în ultimul deceniu mai multe țări africane. În ultimul timp se constată creșterea interesului UE de a dezvolta o cooperare în acest domeniu cu Uniunea Africană.

            Seminarul a fost structurat pe două paneluri, care au abordat complementaritățile de acțiune în teren între diferitele tipuri de misiuni și, respectiv, protecția civililor în conflict. În cadrul evenimentului au susținut intervenții reprezentanți ai ONU de la Departamentul pentru operațiuni de pace și Divizia de Poliție, ambasadorii UE, Uniunii Africane și Organizației Francofoniei la ONU, reprezentanții Franței, Germaniei, Irlandei, Fiji, Nigeriei, Poloniei la ONU. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.