Acasă Anchete Interne ANA: „Drogurile îți schimbă destinația”

ANA: „Drogurile îți schimbă destinația”

DISTRIBUIȚI

150854 – 24062019  – ”Drogurile îți schimbă destinația”, un proiect al ANA, implementat în colaborare cu Brigada Autostrăzi – Proiectul urmăreşte creşterea nivelului de sensibilizare şi responsabilizare a conducătorilor auto, în vederea diminuării riscului de accidente cauzate de consumul de droguri la volan.

            În acest sens, vor fi organizate acțiuni de conştientizare cu privire la efectele consumului de droguri şi dezvoltarea rolului proactiv al conducătorilor auto în trafic, în cadrul unor activităţi de informare, educare şi conştientizare, furnizate de către specialişti din domeniul prevenirii ai Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) și polițiști ai Brigăzii Autostrăzi.

            Proiectul „Drogurile îți schimbă destinația” se bazează pe rezultatele Studiului pilot privind consumul de droguri în rândul conducătorilor auto, realizat în anul 2016 de Agenția Națională Antidrog, în județul Constanța, studiu care a relevat faptul că, în ceea ce privește conștientizarea efectelor consumului de substanțe psihoactive asupra capacității de a conduce autovehicule, în cazul consumului de alcool, 91,6% dintre respondenți aveau o astfel de percepție, în timp ce, în cazul consumului de droguri, doar 71,1% dintre ei erau conștienți de efectele acestui tip de consum asupra capacității lor de a conduce.

            Referitor la testarea în trafic a conducătorilor auto pentru depistarea celor aflați sub influența consumului de alcool și/sau droguri, 76,3% dintre subiecții studiului au declarat că au fost testați cel puțin o dată pentru depistarea consumului de alcool, în timp ce, doar 12,9% dintre ei au fost testați cel puțin o dată pentru consumul de droguri.

            În ceea ce privește prevalența de-a lungul vieții a consumului de alcool sau de droguri, 85,7% dintre respondenți au recunoscut consumul de alcool, în timp ce, 8,7% dintre ei au declarat consumul de-a lungul vieții pentru cel puțin un drog ilicit. Dintre drogurile incluse în studiu, cea mai mare prevalență de-a lungul vieții a consumului autodeclarat a fost observată pentru canabis (8,6%), aceasta fiind urmată de prevalența consumului de tranchilizante/sedative fără prescripție medicală (7,9%), de cea a consumului de noi substanțe psihoactive – NSP (1,2%), respectiv de ecstasy (1,2%), cocaină (0,7%), amfetamine/metamfetamine (0,5%) și câte 0,2% – heroină, metadonă și LSD.

            Principalele intervenții stabilite în cadrul proiectului sunt:

            •          stadii de instruire în domeniul prevenirii consumului de droguri a polițiștilor din cadrul  Brigăzii Autostrăzi;

            •          intervenții comune ale Agenţiei Naţionale Antidrog şi Brigăzii Autostrăzi, pentru informarea și conștientizarea conducatorilor auto privind riscul accidentelor rutiere cauzate de consumul de droguri la volan, corelat cu acțiuni preventive de testare în trafic;

            •          informarea populației generale privind efectele și consecințele consumului de droguri, în scop recreațional, prin afișarea de bannere cu mesaje antidrog pe autostrăzile din România;

            •          realizarea unui studiu național, cu scopul obţinerii de informaţii privind dimensiunea şi modelele de consum de droguri în rândul conducătorilor auto.

            Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt:     

            –           170 cadre ale Brigăzii Autostrăzi, prin intermediul a 6 stadii de instruire, la nivel național, pe o perioadă de 3 luni (până la finalul lunii august 2019).

            –           30.000 conducători auto informați, conștientizați, sensibilizați şi responsabilizați în ceea ce priveşte riscul accidentelor rutiere cauzate de consumul de droguri la volan, corelat cu acțiuni preventive de testare în trafic, la nivel național, pe autostrăzile din România.

            –           1.200 conducători auto – respondenți ai studiului privind dimensiunea şi modelele de consum de droguri în rândul conducătorilor auto

            Beneficiarii indirecţi estimaţi ai proiectului – 3.000.000 participanți la trafic (pasageri) conștientizați și sensibilizați privind efectele si consecintele consumului de droguri asupra capacităţii de conducere a autovehiculelor și promovarea proiectului prin intermediul materialelor informative și afișarea de bannere cu mesaje antidrog pe autostrăzile din România.

            Multe dintre accidentele și decesele care au loc pe drumurile europene sunt cauzate de șoferi a căror capacitate de a conduce este afectată de o substanţă psihoactivă. Numai alcoolul este estimat a fi, în fiecare an, cauza a până la 10.000 dintre decesele produse de accidentele rutiere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un sfert din numărul total de decese rezultate în urma acestora.

            Conducerea sub influența drogurilor în statele membre UE poate fi definită ca o diminuare a capacităților de conducere cauzată de droguri sau existența unor urme de droguri în sânge („toleranță zero”), iar unele țări combină ambele definiții într-un sistem cu două niveluri.

            Studiile privind efectele substanţelor psihoactive asupra capacităţii de a conduce autovehicule sugerează că, deși atât drogurile ilegale, cât și cele terapeutice pot afecta conducerea autovehiculelor, efectele și amploarea acestora pot varia în mare măsură de la o substanţă la alta.

            Conform celor mai recente cercetări, canabisul poate reduce capacitatea de a conduce, iar benzodiazepinele au în general același efect; dintre opioide, heroina poate afecta grav condusul, metadona în măsură mai redusă, iar buprenorfina și mai puţin.

            Datele referitoare la drogurile stimulente, cum ar fi cocaina, amfetaminele și ecstasy, sugerează că dozele mari sunt asociate cu afectarea abilităţii de a conduce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.