Acasă Politic Copiii români nu vor mai fi instituționalizați începând cu 2020

Copiii români nu vor mai fi instituționalizați începând cu 2020

DISTRIBUIȚI

150760 – 13062019 – Guvernul României a aprobat, în ședința din această săptămână, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbări ale noului act normativ reglementează încetarea instituționalizării copiilor abandonați în leagăne și alte tipuri de centre de plasament clasic începând cu anul 2020, aceasta fiind o obligație asumată de țara noastră.

            Soluția pentru încetarea instituționalizării copiilor este încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unui indemnizații de 400 de lei acestora.

            Această indemnizație va fi primită și de persoanele care doresc să se implice în creșterea și îngrijirea unui copil separat de familie. Reglementarea a fost adoptată după ce s-a constatat, în timp, că plasamentul în familie, la persoane sau rude este mai benefic pentru acești copii pe termen mediu și lung și, totodată, este mai rentabil din punct de vedere al costurilor.

            Nu în ultimul rând, copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate vor putea fi îngrijiți nu doar de rudele de până la gradul IV, care puteau fi desemnate și până acum să îi crească, ci și de persoanele care fac parte din rețeaua socială a copiilor și față de care aceștia au dezvoltat relații de atașament sau cu care s-a bucurat de o viață de familie.

            Totodată, actul normativ elimină excepția de instituționalizare a copiilor cu handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate. Concomitent, a fost introdusă excepția de instituționalizare pentru copilul cu vârsta între 3 ani și 7 ani neîmpliniți, dacă acesta prezintă atât deficiență/afectare funcțională complete, cât și limitări de activitate și restricții de participare complete și pentru care nu poate fi asigurat accesul la servicii de abilitare-reabilitare în alte tipuri de servicii, începând cu 01 ianuarie 2021.

            Leagănele de copii vor fi închise, după ce minorii care trăiesc în acestea vor fi plasați în alte forme de îngrijire. Astfel, actul normativ adoptat de Guvernul României obligă autoritățile locale să închidă centrele de plasament de tip vechi sau să reorganizeze serviciile de tip rezidențial până la data de 31 decembrie 2020. De la 01 ianuarie 2021, funcționarea centrelor de plasament va fi interzisă, iar nerespectarea acestei prevederi va fi considerată contravenție și va fi pedepsită cu amenzi de la 3.000 lei până la 10.000 lei.

            Trăiesc cu convingerea că grija pentru copii este o primă datorie a noastră. Salut adoptarea acestor reglementări care creează premisele unei vieți mai bune pentru copiii abandonați, pentru cei cu probleme grave de sănătate sau pentru cei rămași singuri în țară pentru că părinții lor au plecat să muncească în străinătate. Copiii și tinerii sunt viitorul nostru și trebuie să îi ajutăm să crească într-un mediu bun, prietenos, care să le ofere șansa să se dezvolte armonios, anunta deputatul Mirela Furtună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.