Acasă Opinii/Analize Guvernul bâlbelor

Guvernul bâlbelor

DISTRIBUIȚI

150740 – 12062019 –    Situația politică din Republica Moldova rămâne tensionată și incertă, iar statul român a ajuns la o poziție fermă abia la patru zile de la declanșarea crizei. Guvernul român susține Parlamentul nou ales și coaliția formată pe ultima sută de metri de acesta, deși unele voci din coaliția de guvernare cred că anticipatele – cerute de vechiul guvern controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc – sunt singura variantă de ieșire din impas.

            De fapt, chiar și ministrul de externe Teodor Meleșcanu a susținut anticipatele într-o declarație de presă de luni, în contextul în care Curtea Constituțională de la Chișinău – despre care analiștii politici din Republica Moldova spun că este controlată de Plahotniuc – a cerut dizolvarea Parlamentului. „Dacă decizii obligatorii ale Curții Constituționale nu se respectă, atunci orice idee de stat de drept e pusă sub semnul întrebării”, a spus și eurodeputatul PSD Andi Cristea.

            Cert este că Viorica Dăncilă cere acum ca poziția României pe un subiect atât de important să fie unitară și să nu mai fie opinii separate. Întrebată de afirmațiile de luni ale lui Meleșcanu, Dăncilă a replicat: „Cred că unii s-au grăbit cu declarațiile”. Dar PSD nu s-a dezis de Meleșcanu la moțiunea simplă din Senat.

            Și apropo de moțiuni, liberalii ar putea depune chiar azi moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, iar social-democrații au decis să fie prezenți în sală, dar să nu voteze.

            Și la București, deci, se anunță noi discuții politice care vor tergiversa și mai mult proiecte care ar fi trebuit de mult finalizate, cum ar fi spitalele regionale. În acest timp, UE își definitivează planul strategic pentru următorii cinci ani, care pune accent pe protecția frontierelor externe, iar modul în care oficialitățile din România s-au comportat în ultimele zile în legătură cu situația din republica Moldova ne dă mai mult motive de îngrijorare decât de relaxare. – sursa: www.EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.