Acasă Anchete Interne Patrulare comună la frontiera moldo-română

Patrulare comună la frontiera moldo-română

DISTRIBUIȚI

  150658 – 05062019 – Începând de astăzi, 5 iunie 2019, autoritățile de frontieră din România și din Republica Moldova implementează prevederile Protocolului privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. Astfel, echipaje mixte, formate din doi poliţişti de frontieră români şi unul din R. Moldova, vor efectua misiuni de supraveghere a frontierei, atât pe teritoriul român, cât şi în ţara vecină.

            Patrularea comună a frontierei moldo-române se realizează pe o adâncime de până la 10 km în interiorul ambelor state, în baza legislaţiei statului pe teritoriul căruia se desfăşoară misiunea. Prin excepţie, aplicabilitatea teritorială se poate extinde şi în afara zonei de operare, în cazul configuraţiei terenului şi a infrastructurii rutiere accesibile sau pentru executarea unor acţiuni imediate şi urgente iniţiate în zona de operare, dar fără a se depăşi zonele de competenţă prevăzute în legislaţiile naţionale pentru autorităţile responsabile de supravegherea frontierei.

            Astfel de misiuni de patrulare în comun la frontieră reprezintă o formă modernă de cooperare, care permite optimizarea de forțe și mijloace de către autorităţile din cele două state, cât și oferă posibilitatea aplicării de tactici comune de acțiune pentru contracararea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale la graniţa comună.

            Amintim că în noiembrie 2018, la București, a fost semnat Protocolul privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. Necesitatea încheierii acestui Protocol a fost de o importanță majoră, având drept scop îmbunătăţirea cooperării între instituţiile de frontieră din cele două state şi creşterea nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră.

            Protocolul de cooperare cuprinde reglementări privind autorităţile competente, modul de constituire, desfăşurare şi acţiune al patrulelor comune şi zona în care acestea vor funcţiona.

            Menţionăm că, încă din anul 2012, în baza planurilor de cooperare încheiate între autorităţile de frontieră din cele două state, la frontiera moldo-română se desfășoară patrularea coordonată cu ambarcațiuni doar pe râul Prut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.