Acasă Externe Agenda Europeana Revizuirea Regulamentului Bruxelles IIa

Revizuirea Regulamentului Bruxelles IIa

DISTRIBUIȚI

150889 – 26062019  – UE facilitează și accelerează aplicarea la nivel transfrontalier a hotărârilor de divorț, de separare de drept sau de anulare a căsătoriei, precum și referitoare la aspecte în materia răspunderii părintești și răpirea internațională de copii.

            Consiliul a adoptat astăzi o revizuire a așa-numitului Regulament Bruxelles IIa, care stabilește normele privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești, precum și privind răpirea de copii în interiorul UE.

            Unul dintre principalele obiective ale revizuirii este îmbunătățirea actualelor norme juridice care protejează copiii în caz de litigii transfrontaliere în materia răspunderii părintești, cum ar fi cele legate de încredințare, dreptul de vizită și răpirea de copii.

            Ana Birchall, ministrul Justiției, a declarat: „Interesul superior și bunăstarea copiilor noștri trebuie să aibă prioritate. Noile norme asupra cărora am convenit astăzi vor garanta că răpirea internațională de copii și alte aspecte transfrontaliere în materia răspunderii părintești sunt tratate mai rapid și mai eficace și că hotărârile sunt executate prompt. Timpul este esențial și viețile copiilor nu pot fi perturbate nejustificat din cauza unor probleme legate de cooperarea judiciară transfrontalieră”.

            Noile norme modifică mai multe aspecte ale Regulamentului Bruxelles IIa existent și prevăd, în special:

  • norme mai clare privind posibilitatea acordată copilului de a-și exprima opinia prin introducerea obligației de a da copilului posibilitatea reală și efectivă de a-și exprima opinia;
  • abolirea completă a procedurii de exequatur pentru toate hotărârile în materia răspunderii părintești. Prin aceasta se vor economisi timp și bani pentru cetățeni atunci când o hotărâre trebuie să circule dintr-un stat membru în altul. Această eliminare a procedurii de exequatur este însoțită de o serie de garanții procedurale;
  • norme consolidate și mai clare privind cazurile de răpiri de copii în interiorul UE prin introducerea, de exemplu, a unor termene-limită clare pentru a garanta că aceste cazuri sunt tratate în modul cel mai rapid;
  • norme mai clare privind circulația actelor autentice și a acordurilor extrajudiciare. Textul prevede că va fi permisă circularea acordurilor privind divorțul, separarea de drept sau în materia răspunderii părintești atunci când acestea sunt însoțite de certificatul relevant.
  • dispoziții mai clare privind plasamentul unui copil într-un alt stat membru, inclusiv necesitatea obținerii aprobării prealabile pentru toate plasamentele, cu excepția cazului în care copilul urmează să fie plasat cu un părinte;
  • armonizarea anumitor norme pentru procedura de executare. Deși procedura de executare continuă să fie reglementată de dreptul statului membru de executare, regulamentul include unele motive armonizate de suspendare sau de refuzare a executării, oferind astfel părinților și copiilor o securitate juridică mai mare.

            Propunerea a fost prezentată de Comisie la 30 iunie 2016. Ea face obiectul procedurii legislative speciale, care necesită unanimitate în cadrul Consiliului, după consultarea Parlamentului European. Toate statele membre, cu excepția Danemarcei, participă la adoptarea și la aplicarea acestui act legislativ.

            Avizul Parlamentului European cu privire la propunerea Comisiei a fost emis la 18 ianuarie 2018. Parlamentul a fost apoi consultat din nou și a emis, la 14 martie 2019, un al doilea aviz cu privire la textul abordării generale a Consiliului.

            Noile norme se vor aplica după 3 ani de la publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.