Acasă Externe Agenda Europeana România acordă o atenție deosebită sprijinirii statelor aflate în proces...

România acordă o atenție deosebită sprijinirii statelor aflate în proces de negocieri în eforturile de reformă

DISTRIBUIȚI

  150655 – 05062019 –   Parlamentul României a găzduit, timp de două zile, întrevederea membrilor Asociației Foștilor Membri ai Parlamentului European – FMA cu reprezentanții Comisiilor pentru afaceri europene și ai Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaților și ale Senatului României și cu reprezentanții grupurilor politice. Evenimentul face parte dintr-o tradiție a Asociației Foștilor Membri ai Parlamentului European- FMA de a vizita fiecare țară, pe durata Președinției rotative a Consiliului UE.

            La întrevedere au fost prezenți foști europarlamentari din șapte țări, între care Spania, Germania, Olanda, Marea Britanie, Luxemburg, Franța și Italia. Oaspeții au salutat importanța acestui mandat al României la Președinția Consiliului UE și au adresat o serie de întrebări reprezentanților României.

            Oficialii români au vorbit despre pricipalele obiective ale Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene și au evocat importanța acestui mandat, care s-a desfășurat într-o conjunctură specifică încheierii activității actualului Parlament European, ceea ce a însemnat un interes crescut din partea actorilor instituționali europeni ( PE, Comisia Europeană) și a statelor membre pentru finalizarea negocierilor în curs, dar și o provocare continuă pentru Președinția României la Consiliul UE de a produce rezultate. Acest context a impus României respectarea unui calendar de negocieri bine determinat și o organizare riguroasă. Succesul înregistrat se datorează unei pregătiri temeinice și unei cooperări inter-instituționale (cu PE și Comisia Europeană, Consiliul UE/Secretariat General și cu statele membre) foarte bune la toate nivelele de lucru.

            La întrevedere au luat cuvântul președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Crețu;  președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, Angel Tâlvar, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Biro Rozalia- Ibolya,  Titus Corlățean, senator, fost ministru de externe, membru al Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru coordonarea activității parlamentare  necesare coordonării activității perlamentare pe durata Președinției Consilului Uniunii Europene.

            Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților,  Biro Rozalia-Ibolya, care deține și funcția de vicepreședinte al Organizației femeilor din Partidul Popular Europen, a salutat prezența la București a  reprezentanților FMA și a subliniat importanţa unui dialog între foşti membri ai legislativului european şi actuali membri ai parlamentelor naţionale, care să ducă la consolidarea relațiilor între statele membre și a cooperării în domenii de interes comun, cum ar fi procesul de extindere, Balcanii de Vest, promovarea importanței Mării Negre pe agenda Uniunii Europene, cu accent pe cooperarea sectorială. „România continuă să susțină avansarea politicii de extindere în parametrii agreați şi va acorda o atenție deosebită sprijinirii statelor aflate în proces de negocieri în eforturile de reformă, democratizare și reconciliere”, a declarat Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Biro Rozalia-Ibolya. În legătură cu problema extinderii, Biro a precizat că „Balcanii de Vest constituie o zonă de interes strategic pentru Uniunea Europeană. Suntem încrezători că împreună vom reuși să respectăm un angajament pe care ni l-am luat, în iunie 2018, și anume ca Albania și Republica Macedonia de Nord să fie invitate să înceapă negocierile de aderare, pe parcursul Președinției noastre. Pe lângă dosarele care se subscriu procesului de extindere a Președinției României a Consiliului UE ne vom axa cu precădere asupra problematicii tineretului și comunicării strategice a UE dedicate sud-estului Europei. Totodată, asigurarea unei consistențe sporite a acțiunii europene în vecinătatea estică reprezintă, în egală măsură, o prioritate pentru acțiunea Președinției române, cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc zece ani de la inițierea Parteneriatului Estic și cinci ani de la încheierea primelor Acorduri de Asociere”, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților.

            Reprezentanții Parlamentului României au subliniat faptul că eforturile Președinției țării noastre la Consiliul UE în aceste cinci luni de mandat au fost considerabile și au fost exclusiv dedicate avansării agendei europene, în spiritul abordării unitare, coezive și inclusive pe care ne-am asumat-o la preluarea mandatului. 

            Toți cei prezenți la întrevedere au evidențiat faptul că rezultele obținute sunt de o importanță deosebită în plan european întrucât acestea marchează încheierea negocierilor asupra unor dosare extrem de complexe și dificile și care au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor europeni. Oficialii români au afirmat că, în această perioadă, post alegeri europene și într-o perioadă de reașezare instituțională la nivelul PE, România urmărește îndeaproape dinamica pe această componentă, relevantă pentru reconfigurarea leadership-ului instituțiilor europene. Ca stat membru pro-european, România va continua să urmeze aceeași abordare unitară, echidistantă și inclusivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.