Acasă Externe Secretarul de stat Nicolae Nasta, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Secretarul de stat Nicolae Nasta, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

DISTRIBUIȚI

  150784 – 18062019 –     Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Nicolae Nasta, a participat la sesiunea în format comun, miniștrii de externe –  miniștrii ai apărării, a reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) ce s-a desfășurat luni, 17 iunie, la Luxemburg.

            Dezbaterile reuniunii au abordat progresele înregistrate în implementarea Strategiei globale a UE în domeniul securității și apărării. Astfel, au fost discutate subiecte precum coerența inițiativelor de apărare (PESCO – cooperarea structurată permanentă, CARD – procesul de revizuire coordonată anuală a apărării, EDF – Fondul european de apărare), progresele înregistrate în cooperarea NATO – UE și participarea statelor terțe la proiectele PESCO.

            În acest context, secretarul de stat Nasta a susținut necesitatea unei abordări realiste și pragmatice privind asigurarea coerenței între inițiativele Uniunii Europene, complementaritatea cu procesele similare de la nivelul altor organizații internaționale și importanța participării statelor terțe la proiectele PESCO. De asemenea, a evidențiat contribuția acestor inițiative la consolidarea profilului UE de actor global relevant, subliniind că aceste iniţiative, prin aportul pe linie operaţională şi de capabilităţi, pot avea un rol esenţial în echilibrarea contribuţiei europene pe linia apărării şi o mai bună partajare a eforturilor în relaţia trans-atlantică.

            Secretarul de stat Nasta a pledat pentru o aprofundare a cooperării UE-NATO. Astfel, oficialul român a accentuat importanța implementării setului comun de propuneri privind creşterea cooperării între cele două organizații, agreat la Summit-urile aliate de la Varșovia 2016, respectiv Bruxelles 2018, cu asigurarea complementarității acțiunilor acestora, și a evidenţiat domeniul mobilității militare ca proiect-etalon al cooperării UE-NATO, exprimând, totodată, angajamentul României de a intensifica eforturile pe acest palier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.