Acasă Politic Tăriceanu: Egiptul a devenit în anul 2018 cea mai importantă piața de...

Tăriceanu: Egiptul a devenit în anul 2018 cea mai importantă piața de desfacere pentru exporturile românești în regiune

DISTRIBUIȚI

150817 – 20062019    Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut joi, 20 iunie a.c., o întrevedere cu preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi, aflat într-o vizită oficială în România.

            Demnitarul român a evidențiat relația tradiţională de prietenie dintre cele două ţări, amintind că în acest an se împlinesc 113 ani de relații diplomatice. Domnia sa a exprimat interesul României pentru avansarea cooperării bilaterale, atât în planul dialogului politic, cât și în domeniul economic și comercial. Președintele Senatului a subliniat că Republica Arabă Egipt este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României din Orientul Mijlociu și regiunea africană. Călin Popescu-Tăriceanu a menționat tendința ascendentă a schimburilor comerciale înregistrate în ultimii ani și a subliniat că Egiptul a devenit în anul 2018 cea mai importantă piața de desfacere pentru exporturile românești în regiune. De asemenea, președintele Senatului a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării pe piețe terțe, inclusiv prin Zona Economică a Canalului Suez, menționând avantajele și expertiza pe care fiecare dintre cele două țări le dețin în domeniile de interes comun. În context, oficialul român a apreciat că există un potențial considerabil de dezvoltare în domeniul cooperării sectoriale și a transmis că este necesară încurajarea mediului de afaceri în direcția identificării de noi proiecte de cooperare economică și tehnică.

            În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale, precum și teme de pe agenda internaţională cum ar fi criza din Orientul Mijlociu şi lupta împotriva terorismului. Președintele Senatului a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de partea egipteană în vederea consolidării securității regionale, arătând că Egiptul reprezintă un factor esențial moderator în Orientul Mijlociu și regiunea Africii.

            Oficialul român a reafirmat interesul pe care România îl acordă, pe durata deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, proiectelor avansate de statele din Africa de Nord în vederea dezvoltării relațiilor cu Uniunea Europeană și asigurării unui climat stabil în apropierea frontierelor sudice ale Uniunii Europene. De asemenea, președintele Senatului a reconfirmat implicarea României în susținerea eforturilor de cooperare cu partenerii internaționali cu privire la dosarele regionale de interes comun.
           

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.