Acasă Economie Deficitul la 5 luni, cu 80% mai mare decât în 2018: Nu...

Deficitul la 5 luni, cu 80% mai mare decât în 2018: Nu se investește în plan local, pentru a nu explda deficitul general

DISTRIBUIȚI

 150965 – 03072019 –    Deficitul bugetar înregistrat după cinci luni din anul 2019 a fost de 14,7  miliarde lei, cu 80% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Suma echivalează cu un minus de 1,43% din PIB-ul estimat pe 2019, adică mai mult de jumătate din nivelul stabilit prin legea bugetului pe anul în curs (2,76%).

Rezultatul este cu mult mai slab faţă de anii precedenţi iar tendinţa de înrăutăţire a execuţiei bugetare apare ca evidentă din datele oficiale.

Valoarea de +0,89% din PIB la finele lui mai 2015 s-a dus spre echilibru relativ în mai 2016 şi mai 2017, pentru ca în ultimii doi ani rezultatele să se deterioreze vizibil.

            Dacă veniturile bugetului general consolidat au avansat, pe primele cinci luni din 2019, cu 11,6% în termeni nominali, cheltuielile s-au majorat cu 16,3%.

            Ambele au depăşit cu mult nivelul de creştere economică pe anul în curs (deocamdată anunţat la 5% pentru primul trimestru) dar decalajul a fost în favoarea cheltuielilor.

Pe partea de venituri, rezultatele bune în colectare pe partea de contribuţii de asigurări (+18,5%) şi TVA (+12,8%) au fost estompate de scăderea înregistrată la impozitul pe salarii şi venit (-7,9%) şi de ritmul mai redus de la intrările din accize (+5,6%).

            Majorările de sume pentru personalul bugetar (+24,6%) şi cele cu asistenţa socială (+15,0%) au dat tonul pe partea de cheltuieli, unde se poate observa şi o creştere cu 13,7% a banilor daţi pentru plata dobânzilor la creditele luate de stat.

            Nu se investește în plan local pentru a fi ținut sub control deficitul general

            Rezultatele pe principalele componente ale bugetului general consolidat arată că peste 90% din deficitul consemnat per total provine de la bugetul central al statului.

În schimb, rezultatul unităţilor administrativ- teritoriale luate în ansamblu apare ca fiind pozitiv, cu un plus de aproape trei miliarde de lei. De fapt, cheltuielile locale au fost limitate pentru a ţine sub control deficitul general.

            Bugetul asigurărilor de stat, din care se plătesc pensiile, şi fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate au înregistrat amândouă minusuri de circa 1,4 miliarde, care au anulat plusul de la bugetele locale. – continuare pe Cursdeguvernare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.