Acasă Social Mai apare o taxă

Mai apare o taxă

DISTRIBUIȚI

151027 – 10072019 – Toate pungile subţiri vor fi taxate cu 15 bani bucata începând cu luna august a.c.. Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, care spera astfel că oamenii vor fi descurajaţi să le mai folosească şi că vor veni la cumpărături cu pungi de acasă. Noua taxă ar putea aduce la buget peste 700 milioane de lei.
DE asemenea, oficialii promit că în curând vor elimina de pe piaţă toate produsele din plastic de tipul paharelor şi tacâmurilor, de unică folosinţă. Între timp, România reciclează doar 16% din deşeurile produse, de trei ori mai puţin faţă de media Uniunii Europene.
După ce au interzis fabricarea şi comercializarea pungilor de transport subţiri, cu mâner, de la 1 iulie 2019, autorităţile şi-au dat seama că pe piaţă sunt multe alte pungi fără mâner. De exemplu, cele de la raioanele de fructe şi legume ale magazinelor. Aşa că vor acum să taxeze cu 15 bani – orice pungă. “Se pune pe toate tipurile de plastic, indiferent de grosime sau de mărime. Nu se scumpeşte nimic pentru că plasa aceea vă veţi duce cu ea acasă şi vă veţi întoarce la magazin ca să puneţi în ea produsele cumpărate”, spune Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului.
Magazinele mari şi câteva asociaţii au făcut campanii prin care promovează reciclarea. Unele dau bani sau fructe şi legume la schimb pentru plasticul adus de clienţi. Sunt mulţi, însă, care nu au încredere că statul poate gestiona situaţia. ”Şi dacă reciclez, tot gunoiul la sfârşit ajunge în acelaşi loc. A venit maşina de gunoi şi a luat gunoiul la grămadă, ce-am făcut cu asta?”.
Ce fac autorităţile? Aruncă pisica în curtea primăriilor. “La un moment dat tot ce ţine de partea privată funcţionează până într-un punct – punctul în care ne lovim de autorităţile locale”, spune Cosmin Teodoru, director în Ministerul Mediului, citat de ProTV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.