Acasă Social ANPC controlează numai după ce se întâmplă un eveniment grav

ANPC controlează numai după ce se întâmplă un eveniment grav

DISTRIBUIȚI

151291 – 05082019  –   ANPC a dat amenzi de peste 270.000 de lei în urma controalelor privind comercializarea dispozitivele cu fascicul luminos tip laser, în zona Bucureşti-Ilfov

ANPC a dat amenzi de peste 270.000 de lei în urma controalelor privind comercializarea dispozitivele cu fascicul luminos tip laser, în zona Bucureşti-Ilfov. Conform unui comunicat al instituţiei, aceste dispozitive reprezintă un potenţial pericol, fiind interzise copiilor.

Controalele au fost iniţiate după ce în urmă cu câteva zile un copil în vârstă de zece ani din Bucureşti s-a jucat cu un dispozitiv cu laser, şi l-a proiectat în ochi şi a ajuns la spital cu arsuri grave ale retinei. Medicii au atras atenţia că aceste dispozitive sunt extrem de periculoase.

”În urma controalelor iniţiate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pe piaţa dispozitivelor cu laser, cu potenţial pericol la utilizare, comisarii ANPC au verificat comercializarea, în zona Bucureşti-Ilfov, a acestor instrumente. Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public pe această temă, trebuie menţionat, în primul rând, ca o avertizare pentru părinţi, că aceste obiecte nu sunt jucării. Mai mult, pe ambalajul acestora este precizat clar că ele sunt interzise copiilor, iar pentru adulţi acesta conţine avertizări în legătură cu utilizarea care poate fi periculoasă în general, indiferent de vârsta celui care le foloseşte. Ca atare, urmând procedura de verificare, comisarii ANPC au aplicat sancţiuni în valoare de 274.000 de lei şi, de asemenea,  au fost oprite definitiv de la comercializare produse notificate prin Sistemul de alertă rapidă RAPEX al Uniunii Europene, 13.662 bucăţi, în valoare de peste 47.000 de lei”, anunţă ANPC.

Printre abaterile constatate în timpul verificărilor s-au numărat prezenţa spre vânzare a unor produse interzise comercializării, deoarece utilizate în condiţii normale, acestea pot pune în pericol viaţa sau securitatea consumatorilor (produse notificate prin Sistemul RAPEX) şi prezenţa la comercializare a unor produse care nu aveau eticheta şi avertizările de utilizare traduse în limba română şi nici alte elemente de caracterizare (nefiind notificate prin Sistemul RAPEX).

În vederea verificării potenţialului periculos al fasciculului luminos dezvoltat de dispozitivele care nu au fost notificate prin Sistemul RAPEX şi a testării acestora, vor fi realizate analize speciale în cadrul unui laborator autorizat de profil, urmând ca rezultatele acestora să fie făcute publice. ANPC precizează că verificările în locurile de comercializare vor continua la nivelul întregii ţări, în cazul acestor dispozitive, urmând a se lua, mai departe, măsurile care se impun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.