Acasă Economie De la Educație se taie peste un miliard de lei

De la Educație se taie peste un miliard de lei

DISTRIBUIȚI

151376 – 12082019 – Premierul Viorica Dăncilă a anunțat tăierea a peste un miliard de lei de la Educație la prima rectificare bugetară de anul acesta. Prim-ministrul a pus rectificarea negativă pe seama execuției bugetare slabe din prima jumătate a anului și a declarat că, ”dacă întârzierile vor fi recuperate, vom reveni cu fonduri la a doua rectificare”.

Educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare.

Vom continua programele începute în Educație, inclusiv cel privind rechizitele școlare pentru copiii din familiile cu venituri reduse.

Reducerea cu aproximativ un miliard de lei la bugetului ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea sunt analizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigura plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii și aplicarea legii numărul 85/2016.”

Ce prevede rectificarea bugetară de la Educație:

„titlul ”Cheltuieli de personal” – 400,0 mil. lei (suma rămasă asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, titlurile executorii şi aplicare Legii nr. 85/2016),

titlul ”Bunuri și servicii” – 7,5 mil lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 12% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni, reducerea propusă reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice.

titlul ”Transferuri între unități ale administrației publice” -109,4 mil. lei, reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice.

titlul ”Alte cheltuieli”- 80 mil lei ca urmare a economiilor înregistrate la dobânzi legale aferente sentințelor judecătorești,

titlul ”Active nefinanciare” – 20 milioane lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 226% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni.

titlul ”Asistență socială” se propune diminuarea cu 440 milioane lei, din cauza nederulării programului ”Merg la școală” întrucât până acum actul normativ necesar derulării programului nu a fost promovat.

Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media lunară a plăților pe primul semestru permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite școlare destinat copiilor din familii cu venituri reduse aflați în învățământul primar și gimnazial.

la cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se propune suplimentarea creditelor bugetare cu +30 milioane de lei și a celor de angajament cu 250 milioane lei pentru proiectul privind educația timpurie și proiectul ROSE privind învățământul secundar.

Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea cheltuielilor cu suma de 500 milioane lei asigurată prin majorarea veniturilor proprii cu suma de 250 milioane lei și reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori în limita sumei de 250 milioane lei”. – sursa: www.Edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.