Acasă Opinii/Analize Impotenți la guvernare

Impotenți la guvernare

DISTRIBUIȚI

151393 –14082019  –    Nicio zi fără o disensiune între parteneri – aceasta pare să fie realitatea post-Dragnea în coaliția dintre PSD, partid intrat de-acum în era Dăncilă, și ALDE, formațiune care încă nu a acceptat realitatea scorului de la europarlamentare.

Șeful ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cere o restartare a guvernării, uitând probabil că această guvernare a fost stabilită de el împreună cu fostul lider al social-democraților, Liviu Dragnea, aflat acum în închisoare pentru fapte de corupție. La fel cum a uitat probabil că el și Dragnea, la o masă cu Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov, au agreat bugetul pentru 2019 pe care luni în considera „unul construit nerealist”.

Dar observând că PSD ignoră părerile reprezentanților unui partid care, la ultimele alegeri, nu a trecut de pragul electoral, Tăriceanu lansează ultimatumuri și cere „restructurare guvernamentală”.

”Îi rog pe colegii din PSD să se gândească foarte serios la acest subiect, care ne dă posibilitatea să mergem mai departe, nu să ne mulţumim să terminăm târâş-grăpiş o guvernare”, spune șeful Senatului, cerând, printre altele, un program de guvernare regândit, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen și o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituţii ale statului şi, nu în ultimul rând, ”o restructurare a echipei guvernamentale care să şteargă această impresie de lipsă de competenţă, care trebuie să recunoaştem planează asupra guvernului existent”.

”Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit şi alte expresii de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie», vedeţi proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunţ pe foarte mulţi că colegii mei sunt vegetarieni”, a mai spus Tăriceanu.

În replică, premierul Viorica Dăncilă s-a declarat surprinsă de afirmațiile șefului ALDE. ”Domnul Tăriceanu are miniștri în Guvern. Probabil referirea este la miniștrii dumnealui, că nu poți să iei în ansamblu și să judeci toți oamenii dintr-un Guvern”, a spus Viorica Dăncilă, adăugând că ar fi preferat ca ”această părere să fie discutată în coaliție și nu prin intermediul presei”.

PSD se contrează și cu opoziția, tot în urma rectificării. După ce oficiali PNL au acuzat guvernul de măsluirea cifrelor privind execuția bugetară, PSD a acuzat că liberalii dezinformează în mod conștient populația cu privire la rectificare și că va face o plângere penală împotriva reprezentanților PNL care ”au formulat și au răspândit în mod iresponsabil astfel de informații, cunoscând caracterul fals al acestora și efectele negative pe care le pot genera asupra economiei naționale”.

Având în minte evoluțiile de pe plan local, știrile din politica internațională nu mai par atât de neobișnuite. În Germania, extrema dreaptă câștigă tot mai mult teren, cu un discurs despre mentalitatea est-germană. O altă mișcare de diviziune este încurajată de peste Ocean. Ieșirea Marii Britanii din UE va întări NATO, spune John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, un puternic susținător al Brexit.

În schimb, Marea Britanie ar pierde forța UE, care se vede în negocieri privind acorduri comerciale, cum este cel cu Australia, unde se discută, printre altele, și de numele brânzeturilor. – sursa: EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.