Acasă Social Număr de urgenţă 114 

Număr de urgenţă 114 

DISTRIBUIȚI
MOSCOW ,RUSSIA - NOVEMBER 03: An Apple phone is seen after Apple launched iPhone X at the store in Moscow, Russia on November 03, 2017. Sefa Karacan / Anadolu Agency

 151360 – 09082019  –    Ministerul Comunicaţiilor a pus în dezbatere un proiect legislativ care prevede introducerea unui nou număr de urgenţă – 114 – https://www.comunicatii.gov.ro/proiecte-acte-normative/

Potrivit proiectului normativ, publicat pe site-ul ministerului, la numărul de urgenţă 114 se vor transmite automat date de localizare a telefonului mobil.

Proiectul generează schimbări care vor permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă în vederea creşterii gradului de acurateţe şi de precizie a localizării apelanţilor aflaţi într-o situaţie de urgenţă şi, totodată, prin punerea la dispiziţia dispecerilor  sau autorităţilor a unui set mai larg şi mai precis de informaţii de localizare, în scopul unui răspuns cât mai eficient al autorităţilor la situaţii de urgenţă, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totodată, proiectul va determina creşterea eficienţei gestionării urgenţei prin furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise, aceste elemente generând o reducere semnificativă a timpului de gestionare a urgenţei, şi implicit, a timpului de răspuns la situaţii de urgenţă.

În acest sens se va modifica OUG 34 din 2008 şi se vor introduce prevederi prin care furnizorii de reţele publice mobile de telefonie să suporte costul mesajelor tehnice standardizate scurte de localizare şi a traficului de date generat de informaţia de localizare oblţnută pe baza echipamentului terminal pe durata apelului, se mai arată în document.

Proiectul de act normativ stabileşte şi norme cu caracter tranzitoriu, care prevăd o perioadă de şase luni pentru colectarea datelor utilizatorilor care beneficiază de serviciile menţionate la data intrării în vigoare a actului normativ.

Datele personale colectate prin intermediul numărului de urgență 114 vor fi prelucrate respectând prevederile  GDPR şi vor fi stocate timp de zece ani. Ulterior au fost șterse sau, după caz, distruse.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.