Acasă Social Sanatate Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant din România

Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant din România

DISTRIBUIȚI

 151751 – 18092019 – Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant din România cu fonduri de la Uniunea Europeană.         

            Vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Național de Transplant, actualizarea ghidurilor și protocoalelor din domeniu, dar și sistematizarea și simplificarea legislației de transplant.    

            Proiectul „Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului” care reprezintă unul din cele 7 proiecte depuse de către Ministerul Sănătății în cadrul (IP14/2019) „Sprijin pentru acțiuni de consolidare a capacității autorităților și instituțiilor publice centrale, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA)” a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanțare.

            Aprobarea finanțării proiectului reprezintă un pas important în coordonarea cu prioritățile strategice naționale sectoriale de acțiune și menține crescută cointeresarea privind activitatea într-un domeniu de activitate medicală de interes național.
„În urma acestui proiect tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătățirea activității de transplant, dar și la asigurarea transparenței în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm  redundanțele legislative, elementele din legislație care nu mai au legătura cu situația existentă. Vom transpune în legislația noastră corect și complet toate directivele europene și vom reașeza actele normative prin eliminarea elementelor care conțin contradicții”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

            În cadrul proiectului va fi dezvoltat Registrul Național de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare și colectare date cu caracter personal și medical a potențialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicație procedura de transplant, precum și a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.
            Tot în cadrul proiectului va fi inventariată   fiecare activitate și va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.  Vor fi actualizate protocoalele și ghidurile  de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) și pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane).

            Registrul Național de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toți actorii implicați în activitatea de transplant.

            Va fi elaborat și aprobat Codul transplantului. Proiectul durează 36 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.