Acasă Cultura/Media Românii din Timocul bulgăresc au sărbătorit Ziua Limbii Române la Vidin

Românii din Timocul bulgăresc au sărbătorit Ziua Limbii Române la Vidin

DISTRIBUIȚI

 151667 – 11092019 –    Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a desfășurat, la 7 septembrie 2019, alături de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE’”, din Bulgaria, proiectul „Ziua Limbii Române la Vidin”.

La celebrarea Zilei Limbii Române la Vidin au participat și Gligorie Gherceanu, ministru consilier la Ambasada României în Bulgaria, profesorul Nadia Urian Linul, profesori universitari, lectori, artiști, preoți, elevi, veterani de război, din România și Bulgaria.

Evenimentul „Promovarea și păstrarea limbii române în Bulgaria la clasele pilot cu predare în limba română” a debutat cu un cântec pe versurile Veronicăi Vlașca, interpretat de folkistul Dan Vană, după ce președintele Uniunii „AVE”, dr. Ivo Gheorghiev, a adresat un cuvânt de bun venit participanților.

Sala de Evenimente Ponti din Vidin a găzduit peste 100 de persoane, iar membrii comunității Nikolai Pacev, Victor Mișu și Dimitar Ianev au susținut prelegeri despre imporanța limbii române în comunitatea românească din Bulgaria, despre cum ne unește ca neam aceasta. Doamna profesor Olga Nikova a vorbit despre formarea claselor pilot de limba română de-a lungul anilor, participarea la diferite festivaluri în România și tabere, și a mulțumit pentru sprijinul MRP și AVE UERB. Doamna Lucica Gheorghiev a adus în discuție, în calitate de profesor, „Avantajele și dezavantajele unui copil bilingv”.

Programul  artistic a fost susținut de elevii români ai clasei pilot din Vidin, coordonați de profesorii Lucica Gheorghiev și Olga Nikova, aceștia au  recitat poezii românești, au cântat cântece populare cu temă patriotică și au dansat dansuri populare românești.

La finalul evenimentului, doamna Nadia Linul Urian a lansat cartea „Povestea satului”.

Ivo Gheorghiev a înmânat diplome de participare tuturor celor prezenți la reuniune. A urmat apoi momentul înmânării unor medalii și titluri onorifice de către Constantin Avădanei, în calitate de președinte al Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018” și trimis special al RadioTV Unirea Viena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.