Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Cine oprește dezastrul de la Vidra?

Cine oprește dezastrul de la Vidra?

DISTRIBUIȚI

152087 – 22102019 –   Ziarul Puterea a semnalat recent despre uriașa caracatiță a intereselor care gravitează în jurul gropii de gunoi de la Vidra – Ilfov administrată de Eco Sud București. Încrengăturile acestei afaceri foarte mari și faptul că aceasta funcționează ilegal de câțiva ani demonstrează că miza este uriașă și mai multe instituții ale statului au tergiversat aplicarea măsurilor legale, adică au mușamalizat cazul bombei ecologice de aici.

            Reprezentanții mai multe ONG-uri au sesizat toate instituțiile statului responsabile despre bomba ecologică de la Vidra, dar foarte puține au încercat să stopeze dezastrul. Însă, în urmă cu câteva luni, mai mulți activiști de mediu au alertat instituțiile responsabile din domeniul mediului, dar şi Poliția Română, despre faptul că zilnic cisterne de 20 de tone deversează levigat, adică aceea zeamă de la groapa de gunoi de la Vidra, într-un canal colector din zona orașului giurgiuvean Mihăilești care se scurge în râul Argeș.

            Practic, activiștii de mediu au surprins și filmat o cisternă a unei sociatăţi comerciale care se pregătea să deverseze 19.000 de llitri de levigat provenit de la groapa de gunoi de la Vidra în canalul colector de la Mihăilești, iar substanța foarte toxică urma să ajungă în răul Argeș. Ca urmare a sesizării activiștilor de mediu, Poliția a blocat deversarea levigatului adus de la Vidra în răul Argeș, și, tot atunci, a fost sesizată și Garda Națională de Mediu și cei de la Apele Române. 

            Povestea gropii de gunoi de la Vidra a început în 1999 pe vremea fostului primar general al Capitalei Viorel Lis (https://www.puterea.ro/dezvaluiri/caracatita-eco-sud-si-interesele-uriase-ale-dezastrului-ecologic-de-la-vidra-185498.html), iar de ani buni, sănătatea locuitorilor din localitățile Vidra, Sintești, Jilava și Berceni este zilnic afectată de poluarea provocată de această groapă de gunoi care funcționează ilegal. La ora actuală se depozitează în continuare cantități uriașe de gunoaie la groapa de la Vidra. Marea problemă constă în faptul că aceste gunoaie au fost și sunt deversate necontrolat pe terenurile din jurul gropii de gunoi, transformând zona într-un focar uriaș de infecție, adică Vidra a devenit o adevărată bombă ecologică. Mai mult, cantitățile uriașe de gunoaie deversate în această zonă au condus la infestarea pânzei freatice, ceea ce a generat un dezastru ecologic fără precedent.

            Dar mult mai grav este faptul că infiltrarea dejecțiilor de la gunoaie în pânza freatică aflată la doar câțiva metri adâncime a afectat și afectează în continuarea culturile de legume, în special cele de tomate, întrucât apa este utilizată pentru udatul legumelor, scrie Ion Teleanu în Puterea.ro (foto: Puterea.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.