Acasă Economie Europa Liberă: Oamenii trebuie să înțeleagă că majorările de pensii din 2020...

Europa Liberă: Oamenii trebuie să înțeleagă că majorările de pensii din 2020 sunt iluzii

DISTRIBUIȚI

152021 – 15102019 –   Proiectata creștere a pensiilor în 2020 este pusă serios sub semnul întrebării, după cum ne-au spus inclusiv economiști din proximitatea liberalilor, cum este Cristian Păun care susține că viitorul executiv ”va trebui să renunțe la acest plan nesustenabil”: ”Trebuie să le-o spunem românilor în mod onest. Oamenii trebuie să înțeleagă că acestea (majorările de pensii, n.r.) sunt iluzii și că economia românească practic nu poate face aceste lucruri in momentul de față”

Înainte de o creionare a noului executiv, Ludovic Orban, propunerea PNL pentru funcția de premier, a avut o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, pentru a discuta despre situația economică a țării. ”Am abordat probleme importante”, a declarat luni Ludovic Orban, dar nu a precizat exact care au fost acestea.

Închiderea anului 2019 în ținta de deficit și construirea bugetului pentru anul următor vor pune probleme noului Executiv. Chiar guvernatorul BNR, a atras atenția constant în ultima vreme că bugetul este tot mai tensionat. Acest lucru se datorează faptului că pensiile și salariile reprezintă cumulat circa 23% din PIB, în contextul în care aproape toți banii încasați din taxe și impozite, care reprezintă mai puțin de 30% din PIB, se duc către aceste cheltuieli rigide.

Mai mult, specialiștii au semnalat că deficitul bugetar este în creștere și riscă să scape din țintele anticipate, investiții semnificative nu au fost consemnate, iar statul român a continuat să se împrumute de pe piețele externe. În plus, povara este cu atât mai mare cu cât, din luna septembrie a anului viitor, pensiile ar urma să crească, încă o dată, cu 40%.

De altfel, Ludovic Orban a spus, la finalul săptămânii trecute, că elaborarea bugetului pentru 2020 reprezintă cea mai mare provocare.

”Evident, avem nişte sarcini importante şi foarte presante; elaborarea bugetului de stat, finalizarea bugetului pe acest an. Sunt mai mult ca sigur că va trebui să mai emitem o rectificare bugetară, astfel încât să menţinem în limite rezonabile deficitul bugetar”, a mai spus liderul PNL. – mai multe pe https://romania.europalibera.org/a/majorarile-de-pensii-2020-sunt-iluzii-ce-mai-spun-economistii-din-zona-liberala/30216237.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.