Acasă Externe Agenda Europeana Forum industrial de nivel înalt UE – SUA

Forum industrial de nivel înalt UE – SUA

DISTRIBUIȚI

 152091 – 22102019 – Ministrul Afacerilor Externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat pe 21 octombrie 2019, la Bruxelles, la primul Forum de nivel înalt Uniunea Europeană – Statele Unite ale Americii pe tema Reactoarelor modulare de dimensiuni mici. La Forum au participat Miguel Arias Cañete, Comisarul european pentru acțiune climatică și energie și Rick Perry, Secretarul SUA pentru energie, alături de directorii generali ai Agenției Internaționale a Energiei și Agenției Energiei Nucleare din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

            În intervenția pe care a prezentat-o în sesiunea de deschidere a Forumului, ministrul Afacerilor Externe a salutat organizarea acestui eveniment care reprezintă o confirmare suplimentară a procesului de aprofundare a parteneriatului transatlantic, în domenii strategice precum cel al energiei nucleare civile. Cu această ocazie a reafirmat sprijinul României pentru continuarea dezvoltării, la nivel european și global, a industriei de energie nucleară civilă, luând în considerare rolul acesteia în asigurarea securității energetice precum și contribuția pe care o aduce la efortul general de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

            În ceea ce privește România, ministrul Mănescu a subliniat rolul important pe care energia nucleară îl joacă pentru menținerea de către țara noastră a unui mix energetic diversificat. A menționat proiectele de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă, precum și pentru construirea unor unități suplimentare și a informat, în context, asupra apartenenței României la grupul statelor care sunt interesate de dezvoltarea, pe teritoriul lor, a unor reactoare de generația a patra, prin proiectul dezvoltat de Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești.

            În contextul recent al dezvoltării semnificative a industriei reactoarelor modulare de dimensiuni mici, Forumul industrial de nivel înalt UE – SUA și-a propus discutarea provocărilor și oportunitățile utilizării acestei tehnologii ca parte a viitoarelor sisteme energetice. Participanții din mediile guvernamental, parlamentar, de afaceri și de reglementare au avut oportunitatea de a discuta modalitățile de dezvoltare a cooperării UE – SUA în acest domeniu, evenimentul având o relevanță specială în contextul procesului de consolidare a parteneriatului transatlantic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.