Acasă Politic Până în 2021 trebuie începută expertizarea tehnică a școlilor construite înainte de...

Până în 2021 trebuie începută expertizarea tehnică a școlilor construite înainte de 1978

DISTRIBUIȚI

151933 – 08102019 –    Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii care prevede că până la 1 ianuarie 2021 conducătorii instituţiilor publice trebuie să dispună începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ, construite înainte de 1978, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic, expertiză care se va încheia în 1 iunie 2024.

Legea modifică Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente pentru stabilirea unui calendar naţional pentru expertizarea construcţiilor cu destinaţia de unităţi şi instituţii de învăţământ, având ca scop diagnosticarea stării imobilelor în care se desfăşoară activitatea didactică din România, pentru a prefigura un plan de intervenţie asupra acestora, în vederea asigurării unor condiţii de siguranţă pentru elevi, studenţi, profesori şi personal auxiliar şi a preîntâmpina accidente în cazul unui seism major, conform expunerii de motive.

“Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenţei unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024. Sursa de finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale”, se arată în lege.

Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ care au fost construite înainte de anul 1978 se va sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.