Acasă Externe Agenda Europeana Polițiști fără frontiere în lupta cu comerțul ilegal de tutun

Polițiști fără frontiere în lupta cu comerțul ilegal de tutun

DISTRIBUIȚI
Sursa foto: http://www.eurojust.europa.eu/Photo © FIOD

152197 – 29102019 – Autoritățile din șapte țări, cu sprijinul activ al Eurojust, Europol și al OLAF, au destructurat un grup internațional de criminalitate organizată (OCG), implicat în comerțul ilegal pe scară largă de tutun. În cadrul unei acțiuni coordonată de Eurojust, au avut loc 29 de percheziții în Italia, Polonia, Belgia, Regatul Unit și Olanda, în principal în sud-estul provinciei Limburg. Autoritățile din România și Cipru au contribuit activ la operațiune. În urma operațiunii au fost arestate 18 persoane de diferite naționalități, suspectate de spălare de bani, comerț ilegal și depozitarea a aproximativ 670.000 de kilograme de tutun. Trei italieni, suspecți în dosar, urmează să fie audiați. Comerțul ilegal a prejudiciat autoritățile fiscale olandeze, prin neplata de taxelor vamale și a accizelor,  cu aproximativ 70 de milioane de euro.

Membrii grupării cumpăru tutun în Italia,  pe care îl procesau și vindeau comercianților care îl foloseau în fabricile ilegale de țigarete. Infractorii au jucat un rol important și în brokerajul țigărilor produse ilegal, prin cumpărarea, vânzarea și repararea utilajelor pentru producerea țigaretelor. Ca urmare a cooperării internaționale, în Polonia, Cehia și Olanda au fost desființate fabrici ilegale de țigarete, ai căror operatori aveau legături cu membrii grupării criminalii care au fost arestați acum.

Operațiunea s-a bazat pe analiza unui grup de lucru operațional special creat în februarie 2018 între Europol, HM Revenue & Customs (HRMC) și Poliția fiscală olandeză FIOD și pe o anchetă a OLAF în alte state membre ale UE, unde organizația a fost implicată.  În operațiune au fost implicați peste 250 de ofițeri de poliție, poliție fiscală și vamală care au  interventi în Olanda, Italia, Regatul Unit, Polonia și Belgia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.