Acasă Economie Primul incubator de afaceri cu finanțare din fonduri publice din județul Ilfov

Primul incubator de afaceri cu finanțare din fonduri publice din județul Ilfov

DISTRIBUIȚI

Marian Petrache: ”Vrem să transformăm Ilfovul în cel mai profitabil judeţ din punct de vedere economic!” – 152115 – 23102019 – Consiliul Județean Ilfov a lansat, la 23 octombrie, la noul sediu al Universității București, din Șoseaua Panduri, primul incubator de afaceri cu finanțare din fonduri publice din județul Ilfov.

”Este, dacă vreţi, primul pas spre dezvoltarea Parcului Ştiinţific de la Măgurele pe această direcţie, pentru că Măgurele înseamnă nu numai dezvoltarea antreprenoriatului, ceea ce îşi propune orice parc ştiinţific, înseamnă în primul rând transformarea cercetărilor în realităţile zilei, în nevoile pe care să le satisfacem noi în viaţa de zi cu zi”, a declarat, printre altele, preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, cu prilejul lansării incubatorului Ilfov Business Hub. CJ Ilfov şi-a propus o dezvoltare durabilă cu gândul la viitor. ”Personal, nu cred că un consiliu judeţean trebuie să fie numai un furnizor de servicii sociale pentru copii şi bătrânii aflaţi în probleme sau un furnizor de servicii la modul general – alimentare cu apă, canalizare, energie, gaze -, nu că nu sunt necesare, dar ele fără dezvoltare economică nu au cum să fie puse în practică. Educaţia înseamnă grădiniţe şi am investit foarte mult în grădiniţe. Educaţia înseamnă şcoli şi am investit foarte mult în şcoli. Educaţia înseamnă investiţie în învăţământul dual şi facem lucrul acesta. Educaţia înseamnă investiţia în incubatoare de afaceri şi facem acest lucru. Vrem să transformăm Ilfovul – pentru că Ilfovul e un judeţ tânăr – în cel mai profitabil judeţ din punct de vedere economic”, a precizat Petrache.

Firma care va administra incubatorul de afaceri a fost desemnată în urma unei achiziții publice și este  o companie de consultanță cu experiență în incubarea start-up-urilor și în atragere de finanțări. Contractul de administrare a fost semnat pe trei ani și are o valoare 1,4 milioane lei.

Rodica Lupu, director Loop Operations: “Suntem bucuroși că am obținut administrarea incubatorului. Mă bucur că vine de la o autoritate publică, ce a ales să delege administrarea către o firmă privată, gest de maximă înțelepciune. Ce este un incubator? Un program care susține afacerile pe o perioadă mai lungă. Nu este doar un furnizor de servicii de consultanță, dar toate aceste servicii sunt oferite de Ilfov Business Hub”.

Prorectorul Universității București, Magdalena Iordache Platis: “Luptăm să demonstrăm că antreprenoriatul nu este doar pentru cei activi în mediul economic. Acum 2 ani, prin proiectele ministerului s-a creat primul hub – mai modest, dar care se dezvoltă. Să știți că e important să luați decizii, să vă asumați riscuri și să fiți activi!”.

La rândul său, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a amintit că ”Bucureştiul are foarte multe hub-uri, de obicei hub-uri mici, încercate de diferite structuri, ONG-uri şi aşa mai departe, fără să reuşim să ne strângem într-o proiecţie mai mare”.“Aș vrea să remarc un lucru: este din ce în ce mai mult necesară o asemenea abordare la nivelul regiuniii București-Ilfov. Are avantaje, dar și provocări. Îl felicit pe domnul președinte Marian Petrache pentru aceste demers care adună la un loc facultăți, institute, mediul de afaceri – într-o idee frumoasă, pe care Bucureștiul nu a reușit să o înteleagă. Uitam cel mai important avantaj pentru acest oraș. E cel mai important centru universitar din această parte a lumii”.

În cadrul evenimentului de lansare, tinerii interesați să dezvolte afaceri în Ilfov au stat de vorbă cu mentorii Ilfov Business Hub, dar și cu antreprenori de succes, care au vorbit despre ce înseamnă să pornești o afacere și care sunt provocările din domeniu.

La eveniment au participat și profesori de la ASE și de la Politehnica București.

Așadar, CJ Ilfov, prin intermediul incubatorului, va învăța tinerii să facă afaceri și îi va ajuta să își crească proiectele în primii ani. Administrația județeană Ilfov își propune să susțină și să lanseze pe piață cel puțin 16 afaceri relevante pentru proiectul strategic de la Măgurele – Parcul Științific Măgurele.

Înscrierile pentru Ilfov Business Hub se fac până pe 30 noiembrie. Își pot depune dosarul toți cei care au peste 18 ani și care vor să dezvolte o afacere în județul Ilfov. Sunt disponibile 60 de locuri. Timp de șase luni, tinerii vor face cursuri, se vor familiariza cu ce înseamnă cadrul financiar și legislativ specific unei firme, vor discuta cu mentori și vor pregăti un plan de afaceri. În urma unui concurs de planuri de afaceri, 16 persoane vor fi selectate pentru incubare. Timp de cel mult trei ani, tinerii vor primi tot sprijinul necesar și vor fi asistați pentru înființarea și dezvoltarea firmelor.

CJ Ilfov va pune gratuit la dispoziția tinerilor selectați spațiile de birouri necesare și le va oferi asistență juridică, contabilitate, management, marketing. Fiecare din cele 16 firme va crea câte două locuri de muncă. Firma care va administra incubatorul de afaceri a fost desemnată în urma unei achiziții publice. Este vorba de o companie de consultanță cu experiență în incubarea start-up-urilor și în atragere de finanțări.

Desemnarea celor 16 afaceri care vor merge în faza de incubare va avea loc în urma unui pitch susținut în fața unui juriu format din antreprenori și business angels la finalul lunii aprilie 2020.

Perioada de preincubare

Este prima fază a programului de pregătire a afacerilor și se desfășoară pe o perioadă de șase luni, care conține instrumente necesare pentru business design și business modelling, etapa fiind finalizată cu un plan clar de afaceri.

Ce este incubatorul de afaceri

Structură creată pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate.

Firmele selectate sunt găzduite într-un Incubator de Afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport financiar, servicii de consultanță și spații pentru birouri.

Alături de sprijinul logistic necesar demarării activității, incubatorul de afaceri oferă un cadru prielnic dezvoltării afacerilor prin conectarea acestora la mediul academic și de cercetare din Regiunea București – Ilfov, în mod special în contextul dezvoltării Măgurele Science Park, prin facilitarea activităților de networking, a transferului de know-how și prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate.

Firmelor incubate li se va oferi suportul logistic și financiar în vederea participării la training-uri, seminarii și conferințe și vor primi asistență pentru realizarea strategiilor de afaceri, pentru scrierea de proiecte necesare atragerii de finanțare sau în alte domenii relevante.

Toate acestea au rolul de a susține dezvoltarea firmelor, astfel încât acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate și autonomie care să le permită părăsirea incubatorului și funcționarea pe cont propriu, cu șanse crescute de a face față mediului concurențial și de a supraviețui pe termen lung.

CJ Ilfov a primit, recent, în calitate de fondator, titlul de Incubator de Afaceri cu Portofoliu Mixt, în conformitate cu prevederile Legii 102/2016. – A. R.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.