Acasă Politic Salvarea patrimoniului cultural subacvatic, în  atenția parlamentarilor Comisiei pentru UNESCO

Salvarea patrimoniului cultural subacvatic, în  atenția parlamentarilor Comisiei pentru UNESCO

DISTRIBUIȚI

  151902 – 04102019 –   Realizarea unui Program Naţional de Cercetare a patrimoniului cultural subacvatic, pregătirea specialiștilor care să investigheze vestigiile aflate sub apă, o mai bună colaborare cu Garda de coastă, dar și cu alte instituții abilitate, precum și o serie de modificări legislative sunt principalele concluzii ale dezbaterii ”Conservarea patrimoniului cultural subacvatic, o nouă provocare pentru România”, organizată, la Sulina, de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea și Administrația Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”. O întâlnire necesară, în contextul în care România este semnatară și deține, pentru a doua oară consecutiv, funcția de vicepreședinte al Biroului a celei de cea de a 7-a Conferințe a Părților ale Conventiei 2001 privind patrimoniul cultural subacvatic, sub egida UNESCO.

”Este nevoie de măsuri urgente, pentru a ne putea conforma, putem porni de la crearea, împreună cu Ministerul Educaţiei, a unei catedre sau măcar a unui curs specializat în investigarea, conservarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural subacvatic, în condițiile în care România deține un patrimoniu subacvatic important. Este nevoie de dotări și de fonduri pentru a descoperi acest patrimoniu, dar și de o protecție crescută  a artefactelor, pe fondul reapariției recente a fenomenelor de furturi de amfore, ancore sau fragmente din epave, provenind din mediul subacvatic, făcute de persoane particulare,  echivalentul braconierilor arheologici de pe uscat”, a avertizat Iulian Vizauer, care reprezintă România în funcția de vicepreședinte al celei de cea de a 7-a Conferințe a Părților la Convenția privind patrimoniul cultural subacvatic (2001).

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Național al Patrimoniului, Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Gărzii de coastă, Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), ai autorităților locale.

”A fost o întâlnire foarte interesantă, la care noi, membri comisiei, am aflat lucruri interesante privind patrimoniul cultural subacvatic, despre care vorbim inclusiv în context UNESCO și despre care la noi se știe prea puțin. Este clar că Normele tehnice ale Convenţiei necesită detaliere în proceduri naţionale, că avem nevoie de completări legislative, de un punct de contact naţional cu rol tehnic, responsabil de colectarea datelor referitoare la patrimoniului cultural subacvatic, care să coordoneze toate instituțiile cu atribuțiuni în acest domeniu. Vom încerca, în următoarele luni, ca toate concluziile trase să se concretizeze”, a declarat Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune pentru UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.