Acasă Politic USR atenționează PSD și UDMR că și ele s-ar putea să aibă...

USR atenționează PSD și UDMR că și ele s-ar putea să aibă nevoie de alegerea primarilor în două tururi

DISTRIBUIȚI

  151863 – 02102019 –   Puterea și intesele baronilor locali sunt mai importante decât democrația pentru PSD, susține USR, având în vedere că ieri, în Comisia de Administrație publică a Senatului, PSD și UDMR au votat împotriva proiectului USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Deputatul USR Tudor Benga, unul dintre inițiatorii proiectului, a susținut în cadrul ședinței necesitatea la revenirea alegerii primarilor în două tururi arătând că avem primari aleși cu un număr foarte mic de voturi. Exemple ca Gabriela Firea (Bucureşti – 13,84%), Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov – 18,38%), Decebal Făgădău (Constanţa – 16,12%) şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti – 11,07%) arată că e nevoie de două tururi pentru a crește reprezentativitatea aleșilor locali.

Senatoarea USR Florina Presadă a întrebat reprezentanții Autorității Electorale Permanente care este poziția instituției pe marginea propunerii USR, răspunsul primit fiind că instituția nu susține proiectul în forma prezentată de către inițiatori. Reprezentanta AEP a declarat că nu au mandat să intre în astfel de detalii.

”Este evident că motivul respingerii inițiativei USR privind alegerea primarilor în două tururi este unul politic, și nu tehnic. Numai că ceea ce nu iau în calcul PSD și UDMR este tot un argument politic: s-ar putea ca și ei să aibă nevoie de două tururi la alegerea primarilor, având în vedere căderea lor în preferințele electoratului din ultimele luni, dacă nu din ultimul an. Am propus totodată ca toate inițiativele cu acest obiect să fie trimise și discutate în Comisia specială pentru legile electorale. Încă nu e prea târziu”, a atenționat Presadă.

USR a militat constant în ultimii trei ani pentru revenirea la alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și președinților de consilii județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.