Acasă Social 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

DISTRIBUIȚI

2 152425 – 20112019 – Copiii au aceleaşi drepturi ca adulţii sau există şi drepturi specifice lor? Ce spun copiii şi ce fac adulţii în privinţa drepturilor copilului? Copiii cred că ar trebui să aibă dreptul de a fi copii, de a avea educaţie, de a participa, vor ajutor şi sprijin. UNICEF afirmă că „Omenirea este datoare să ofere copilului ce este mai bun din ce are de oferit” şi, pentru a ne reaminti, a declarat 20 noiembrie Ziua Universală a Drepturilor Copilului. Părinții și familiile, profesorii, asistenţii sociali care lucrează cu copiii şi în general orice cetățean responsabil ar trebui să știe de existenţa drepturilor copilului şi să le respecte.

            Copiii de pe toate continentele au drepturi oriunde s-ar afla, acasă la părinții naturali, în familii substitutive, în instituții de îngrijire sau la şcoală. Părinții și familiile, profesorii, asistenţii sociali care lucrează cu copiii şi în general orice cetățean responsabil ar trebui să știe de existenţa drepturilor copilului şi să le respecte.

            În ţările bogate, preocupările autorităţilor se îndreaptă către bunăstarea materială a copiilor, sănătatea şi siguranţă lor, către educaţie, către comportamente şi riscuri, către condiţiile generale de trăi ale copiilor. Şi aceştia sunt chiar şi indicatorii pe care îi are în vedere UNICEF în rapoartele sale privind situaţia copiilor.

            De exemplu, a fi copil în Uniunea Europeană este un avantaj, pe care majoritatea copiilor îl apreciază, pentru că pot să se distreze, să nu aibă responsabilităţi, pot să călătorească, să aibă în general mai multe şanse.

            Sprijinul financiar e dat de familie, prieteni sau de reţelele de sprijin, iar tehnologia oferă libertate şi mai multe oportunităţi de distractie, interacţiune şi comunicare şi copiii sunt mai bine protejaţi de lege.

            Dar în lume sunt încă aproape un miliard de copii, dintre care 90 % în Asia şi Africa, privaţi de unul sau mai multe servicii esenţiale la supravieţuire şi la dezvoltare, hrană, locuinţă, educaţie, sănătate, îmbrăcăminte, apă potabilă sau igienă. Cât despre violenţă, se estimează între 500 şi 1,5 miliarde numărul copiilor trăiesc această experienţă în fiecare an.

Aproape 170 de milioane de copii din lumea întreagă sunt forţaţi să muncească şi aproape jumătate din ei sunt angajaţi în activităţi periculoase, care le pun în pericol sănătatea, siguranţă şi dezvoltarea morală.

            În zeci de ţări din întreagă lume, copiii sunt participanţi direcţi la război. Cu o copilărie refuzată şi adesea supusă unor violenţe îngrozitoare, aproximativ 300.000 de copii servesc drept soldaţi în confruntările militare actuale, începând de la lupta în prima linia a frontului cu mitralierele în mână sau executând acte sinucigaşe, până la misiuni de mesagerie şi spionaj.

Este inacceptabil faptul că încă  mai mult de 18.000 de copii sub cinci ani mor în fiecare zi din cauze evitabile, de pneumonie, paludism sau malnutriţie şi sunt necesare progrese mult mai rapide pentru a reduce cauzele mortalităţii infantile.

            Încă sunt aproape 200 de milioane de copii care suferă de malnutriţie cronică, peste o sută de milioane de copii sunt supuşi muncilor forţate şi alte cîteva milioane sunt supuşi sclaviei şi violenţei sexuale.

            Astăzi, UNICEF, care este angajat în acţiuni umanitare şi de de salvare, spune că sunt necesari peste 34 de milioane de dolari pentru cei patru milioane de copii din Filipine afectaţi de consecinţele taifunului Haiyan: “Ne grăbim să trimitem proviziile esenţiale copiilor, care sunt primele victime ale acestei crize, însă accesul în zonele cele mai afectate este foarte dificil. Lucrăm 24 de ore din 24″ a declarat reprezentantul din Filipine al UNICEF, Tomoo Hozumi. Sursa: stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.