Acasă Externe Agenda Europeana 26.000 de subiecte de propagandă teroristă eliminate din spațiul on-line european

26.000 de subiecte de propagandă teroristă eliminate din spațiul on-line european

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Europol

  152543 – 26112019 – O nouă acțiune internațională sub conducerea unui judecător de instrucție belgian specializat în infracțiuni informatice și terorism și a Procuraturii Federale belgiene, care a încredințat investigația PJF din Flandra de Est, a avut loc în perioada 21-24 noiembrie, pentru a opri activitatea mai multor conturi de propagandă ISIS. Potrivit Europol, în timpul acestei acțiuni din mediul online au fost eliminate în total peste 26.000 de subiecte, inclusiv videoclipuri, publicații, grupuri și conturi pe rețelele de socializare.

Unitatea specială de internet (IRU) a Europol a colaborat cu nouă dintre cele mai mari platforme de internet pentru a contracara operaţiunile de propagandă ale ISIS, inclusiv cu Google, Twitter, Instagram şi Telegram. Au fost analizate clipuri de propagandă, publicaţii şi conturi de reţele sociale care susţin terorismul şi extremismul violent. Telegram a fost furnizorul de servicii on-line unde au fost găsite cele mai multe materiale ilegale. În consecinţă, un număr semnificativ de actori cheie din reţeaua ISIS de pe Telegram au fost eliminaţi de pe această platformă.

Belgia a fost sprijinită în acest sens de Europol, Eurojust și polițiile naționale din 12 state membre.

În timpul acțiunii, judecătorul belgian de anchetă, Procuratura Federală și PJF au fost coordonați de la un post de comandă la Europol (Haga).

În cadrul operațiunii, Garda Civilă a arestat în Spania o persoană suspectată de a face parte din diseminatorii de bază ai propagandei teroriste ISIS în mediul on-line.

Operațiunea are legătură cu o serie de eforturi comune anterioare care vizează eliminarea diferitelor activități de comunicare ale acestei organizații teroriste.

Astfel, în august 2016, a fost lansată o primă acțiune împotriva aplicației mobile și a infrastructurii web Amaq. Acțiunea i-a obligat pe propagandiști să construiască o infrastructură mai complexă și mai sigură pentru a preveni intervenția forțelor de ordine.

În iunie 2017, o a doua acțiune condusă de Garda Civilă spaniolă și susținută de Europol, Eurojust și Statele Unite ale Americii a vizat o parte din activele și infrastructura web ale agenției de știri. Serverele confiscate de Garda Civilă au permis identificarea persoanelor radicalizate în 133 de țări și detectarea a peste 200 de milioane de accesări la conținut de propagandă al Statului Islamic de către 52.000 de posibili consumatori.

În aprilie 2018, o operațiune multinațională condusă de parchetul federal belgian împreună cu poliția judiciară federală belgiană din Flandra de Est și cu sprijinul IRU al Europol, Eurojust și statele membre ale UE a eliminat infrastructura web a ISIS, forțând u propagandist terorist să se bazeze foarte mult pe rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie pentru a ajunge la audiențe on-line mai largi. Această schimbare către furnizorii de servicii online a permis Europol și anchetatorilor din statele membre să-și concentreze activitatea pe rețelele de socializare utilizate de operatorii de mass-media din ISIS, ceea ce duce la acțiunile din noiembrie 2019.

Europol va continua să contribuie la încurajarea parteneriatelor public-private mai strânse pentru a asigura perturbarea diseminării propagandei on-line teroriste și va continua să sprijine autoritățile de aplicare a legii din statele membre ale UE pentru a aborda abuzurile teroriste de pe internet.

În comunicatul procurorilor belgieni se mai arată: ” ISIS este una dintre organizațiile teroriste care a dezvoltat o infrastructură on-line robustă, complexă și anonimă. Pe lângă activitățile lor pe câmpul de luptă din Siria și Irak și atacurile pe teritoriul european, se luptă și pe rețeaua globală. Aceste activități de propagandă pot fi direct legate de radicalizarea cetățenilor europeni, de cererea și sprijinul pentru diverse atacuri pe teritoriul european”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.