Acasă Politic Bogdan Aurescu: România va continua să coopereze îndeaproape cu celelalte state participante...

Bogdan Aurescu: România va continua să coopereze îndeaproape cu celelalte state participante și alți parteneri, pentru valorificarea potențialului Inițiativei celor Trei Mări

DISTRIBUIȚI

 152574 – 27112019 –    Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu i-a primit miercuri, 27 noiembrie 2019, la sediul MAE, pe reprezentanții conducerii Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FI3M), prezenți la București pentru participarea la prima conferință organizată de Fond din seria de conferințe de prezentare a activității și obiectivelor acestuia.

            Dialogul a permis trecerea în revistă a evoluțiilor înregistrate în procesul de operaționalizare a Fondului de Investiții, de la momentul lansării sale în marja primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), desfășurat la București, în cadrul celui de-al treilea Summit al Inițiativei, găzduit cu succes de către președintele Klaus Iohannis în perioada 17-18 septembrie 2018. 

            Ministrul Bogdan Aurescu a salutat organizarea, în România, a primei conferințe de prezentare a Fondului de Investiții și a reiterat angajamentul ţării noastre față de operaționalizarea sa deplină, ca dimensiune practică semnificativă a Iniţiativei celor Trei Mări și  a subliniat, în acest context, importanța participării tuturor celor 12 state participante ale Inițiativei la activitatea Fondului, precum și a atragerii altor investitori semnificativi, inclusiv din Statele Unite.

            Ministrul Afacerilor Externe a făcut, totodată, referire la angajamentul Președintelui României și al Guvernului din care face parte față de obiectivele Inițiativei, angajament reconfirmat prin actualul Program de guvernare.

            Șeful diplomației române a arătat că România va continua să coopereze îndeaproape cu celelalte state participante și alți parteneri, pentru valorificarea potențialului Inițiativei celor Trei Mări de a stimula creșterea economică în regiune prin conectivitate sporită și de a contribui la consolidarea coeziunii UE și a relației transatlantice.

            România va continua să sprijine activ, a arătat ministrul Bogdan Aurescu, obținerea de rezultate concrete la următorul Summit și la cea de-a treia ediție a Forumului de Afaceri I3M, ce vor fi găzduite de Estonia în iunie 2020, precum și implementarea deplină a deciziilor Summit-urilor anterioare.

            În acest context a menționat importanța ca Fondul, care va funcționa pe baze comerciale, să acorde prioritate proiectelor strategice de interconectare pe axa Nord-Sud a regiunii celor trei mări, în cele trei domenii de interes – transport, energie și digital, astfel cum sunt acestea incluse în lista de proiecte prioritare adoptată la Summitul de la București. În acest context, a punctat asupra proiectelor de interes pentru România din această listă.

            La întâlnirea de la Ministerul Afacerilor Externe au participat, printre alții, Beata Daszyńska-Muzyczka, președintele Consiliului de Supraveghere al FI3M și președinte Executiv al BGK – Polonia; Pawel Nierada, Membru al Consiliului de Supraveghere al FI3M și prim-vice-președinte BGK – Polonia; Doru Bulată, membru al Consiliului de Supraveghere FI3M și consilier președinte/vicepreședinte EximBank România;  Nicolae Albu, membru al Consiliului de Supraveghere FI3M și consilier președinte/vicepreședinte EximBank România; Corina Vulpeș, membru al Consiliului de Supraveghere FI3M, director EximBank România.

            Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între Mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

            Cu prilejul Forumului de Afaceri I3M, derulat în marja Summit-ului I3M de la București (17-18 septembrie 2018), a fost semnată o Scrisoare de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M (HR, CZ, LV, PL, RO, SK), acesta fiind primul pas pentru crearea Fondului. Statul român este reprezentat în cadrul Fondului de investiții al I3M de Banca de Export-Import a României/EximBank S.A.

            La 29 mai 2019, la Luxemburg, banca de dezvoltare din Polonia (BGK) și EximBank România au semnat statutul Fondului de investiții, cu un capital de peste 500 de milioane de euro. Anunțul oficial privind înființarea FI3M a fost făcut cu prilejul Summit-ului I3M din Slovenia din acest an. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.