Acasă Externe Din nou criză politică la Chișinău!

Din nou criză politică la Chișinău!

Guvernul Maiei Sandu a fost demis. Moțiunea socialiștilor a fost sprijină de fracțiunea democraților

DISTRIBUIȚI

152351 – 12112019 – Guvernul pro-european condus de Maia Sandu a fost demis de Parlamentul de la Chișinău, ca urmare a moțiunii de cenzură inițiată de fracțiunea socialiștilor (PSRM), anunță Radio Europa Liberă Moldova. Moțiunea, votată de 63 de deputați, a fost sprijinită de fracțiunea fostului partid de guvernământ a democraților.

Pretextul demiterii Cabinetului Sandu a fost asumarea răspunderii guvern pentru proiectul legii care ar fi permis prim-ministrului să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Autorii moțiunii susțin că guvernul ar fi încercat să politizeze procuratura, în timp ce premierul Maia Sandu l-a acuzat Igor Dodon că se teme de un procuror general independent. Cu o zi înainte, socialiștii au respins propunerea de compromis a premierului de a cere mai întâi expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a legii procuraturii, propunere sprijinită, se pare, de Comisia Europeană.

Anterior votului asupra moțiunii, premierul Maia Sandu i-a acuzat pe socialiști de lașitate și că s-au speriat de faptul că guvernul a început să desființeze schemele de corupție și că a insistat aspra numirii unui procuror general independent. „Am făcut coaliție (cu PSRM – n.r.) ca să salvăm oamenii de teroare și să oprim o dictatură. Voi vreți să vă salvați interesele personale”, a declarat premierul Maia Sandu.

Înaintea votului, premierul Maia Sandu a prezentat un raport de activitate a guvernului și le-a spus socialiștilor că și-au construit moțiunea de cenzură pe acuzații false privind înrăutățirea situației economice și sociale din țară. Maia Sandu a accentuat că reforma justiției este piatra de temelie a activității guvernului și că, fără o justiție independentă, nici reformele nu vor putea avea succes. Premierul a avertizat că, în cazul demiterii executivului, Republica Moldova riscă să piardă sprijinul financiar masiv pe care guvernul a reușit să îl atragă din partea partenerilor externi.

Potrivit procedurii, premierul urmează să meargă la președinte pentru a depune demisia în termen de 3 zile. După demisia oficială, președintele urmează să convoace noi consultări cu fracțiunile parlamentare. Dacă timp de 3 luni calendaristice nu este votat un Guvern nou, trebuie convocate alegeri anticipate. Totuși, dacă sunt 2 tentative eșuate de învestire a unui nou guvern, se pot convoca alegeri anticipate înainte de perioada de 3 luni calendaristice.

În fața Parlamentului are loc un protest organizat de susținătorii guvernului Maia Sandu și ai blocului ACUM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.