Acasă Externe Agenda Europeana MAE califică drept „inacceptabila” poziționarea misiunii diplomatice ruse față de discursul Custodelui...

MAE califică drept „inacceptabila” poziționarea misiunii diplomatice ruse față de discursul Custodelui Coroanei, Margareta

DISTRIBUIȚI

152557 – 26112019 – Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general, anunță MAE.

În acest context, partea română a subliniat „caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale”, se arată într-un comunicat de presă.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia.

În discursul ţinut la Seara regală a corpului diplomatic, Custodele Coroanei, Margareta, a vorbit despre securitatea din regiunea Mării Negre şi despre „atacurile Rusiei”.
Discursul Custodelui Coroanei din 21 noiembrie a fost criticat aspru, într-un text publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.