Acasă Externe Premierul israelian Benjamin Netanyahu, pus sub acuzare pentru corupție, fraudă și abuz...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, pus sub acuzare pentru corupție, fraudă și abuz de încredere

DISTRIBUIȚI

152509 – 22112019 –     ”Procurorul general Avichai Mandelblit a decis inculparea prim-ministrului Benjamin Netanyahu pentru corupție, fraudă și abuz de încredere, în dosarul 4000”, a informat Ministerul Justiției din Israel într-un comunicat citat de AFP.

            În această așa-numită ”Afacere 4.000”, cunoscută și ca dosarul ”Bezeq”, după numele unui grup israelian de telecomunicații, justiția îl suspectează pe Netanyahu că a oferit favoruri guvernamentale care i-ar fi putut aduce milioane de dolari patronului Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile din partea uneia dintre instituțiile media ale acestui grup, site-ul de știri Walla.

            Procurorul general a decis inculparea lui Netanyahu și pentru ”fraudă și abuz de încrede” în alte două dosare, respectiv ”1.000”, în care premierul este suspectat că a primit cadouri de lux, și ”2000”, în care acesta ar fi încercat să-și asigure o acoperire mediatică favorabilă din partea celui mai mare cotidian al țării.

            Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului, devine astfel și primul șef de guvern din istoria acestei țări care este inculpat în timp ce este în funcție.

Această decizie a procurorului general ar putea avea importante consecințe politice în condițiile în care deputații israelieni au acum la dispoziție trei săptămâni pentru a găsi un premier care să obțină sprijinul a 61 dintre ei.

            Inculparea ar putea reduce drastic șansele lui Netanyahu de a ralia în jurul său deputați din Knesset.

            Potrivit legilor israeliene, Benjamin Netanyahu poate rămâne premier în ciuda acestei puneri sub acuzare dar nu va putea deveni ministru într-un eventual guvern de coaliție, precizează Hotnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.