Acasă Cultura/Media „Zavera”, de vineri în cinematografe

„Zavera”, de vineri în cinematografe

DISTRIBUIȚI

152587 – 28112019 – Lungmetrajul „Zavera”, regizat de Andrei Gruzsniczki, cu Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Ioana Flora în distribuție, va avea vineri, 29 noiembrie, premiera în cinematografele din România, fiind distribuit de Bomb Film Production.

            Cel de-al treilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki a avut premiera mondială la sfârșitul săptămânii trecute în competiția internațională a celei de-a 41-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cairo. 

            Drama „Zavera” îl are în centru pe Ștefan Caragioiu (Dorian Boguță), inginer constructor în vârstă de 50 de ani. Existența lui intră într-un blocaj odată cu moartea celui mai bun prieten al său, arhitectul Nic Papahonțu (Șerban Pavlu), de care e legat prin tot ce a făcut până acum. Nic reprezintă tot ceea ce și-ar fi dorit Ștefan de la viață: carismă, talent, dezinvoltură, o mare cultură și o știință a oamenilor. El moare accidental, iar Ștefan este obligat să deschidă ochii asupra vieții din jurul lui și să ia decizii. Descoperă că toate adevărurile în care a crezut până acum se clatină serios, inclusiv prietenia lui cu Nic.

            Din distribuție mai fac parte Ioana Talașman, Maria Talașman, Medeea Marinescu, Ana Ioana Macaria, Liana Mărgineanu, Dan Tudor, Floriela Grapini, Viorel Iosif, Florentina Năstase, Coca Bloos, Ioan Isaiu, Ciprian-Valentin Lighean, Ilie Gâlea, Ioana Abur, Richard Bovnoczki, Irina Cornișteanu, Ioana Chițu și Silvia Năstase.

            Absolvent al Universității de Teatru și Film din București în 1994, Andrei Gruzsniczki a devenit regizor secund al lui Lucian Pintilie și a fost implicat în proiectele „Terminus Paradis” și „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.

            Filmul de debut „Cealaltă Irina” a câștigat Marele Premiu și Premiul FIPRESCI  la CinePécs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul de Film Transilvania 2009 și a primit Trofeul ANONIMUL în același an.

            Al doilea lungmetraj al lui, „Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.)”, a primit Premiul Special al Juriului (Festivalul de la Roma 2013), The Golden Taiga Award (IDFF Spirit of Fire 2014) și Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema (Arras IFF 2014). 

            „Zavera” are la bază un scenariu dezvoltat în cadrul programului Script Development Workshop Sources 2 și prezentat la Cinelink – work in progress (Sarajevo IFF, 2018), unde a obținut premiul TRT.

            Andrei Gruzsniczki a regizat „Zavera” după un scenariu pe care l-a scris împreună cu Mircea Stăiculescu, iar Lia Bugnar a fost consultat pentru scenariu. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru, în timp ce Dana Bunescu s-a ocupat de montaj și sound design. Muzica a fost compusă de Cristian Lolea, scenografia a fost realizată de Raluca Ioanovici, iar costumele, de Brândușa Ioan. Machiajul și coafura au fost realizate de Sandra Pătrăuceanu, respectiv Sorina Giurescu. Marius Obretin s-a ocupat de sunet. Producător este Alexandru Teodorescu.

            „ZAVERA” este o producție Saga Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune, cu sprijinul financiar al Propaganda Creative Services, Mediacom Romania, Wavemaker Romania, Tymbark Maspex Romania, Provident®, Tuborg, Happycinema®,  Omv Petrom, Spoon Comunicare Digitala & Media, Kaufland Romania, Graffiti BBDO, cu susținerea Julius Meinl,  Estee Lauder,  Mac Cosmetics,  Mediafax Group,  Socar Petroleum Romania,  BikeXCS.

            Parteneri media: Music Channel, Radio România Cultural,  Ziarul Metropolis, FILM,  All About Romanian Cinema,  MovieCore, MovieNews.ro, CineFan.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.