Acasă Uncategorized 5 decembrie, Ziua Internaţională a Voluntarilor

5 decembrie, Ziua Internaţională a Voluntarilor

DISTRIBUIȚI

  152671 – 05122019 –   Astăzi nu vorbim despre un singur personaj, ci despre mai mulţi pentru că marcăm Ziua mondială a voluntarilor. Sunt oamenii care unesc o comunitate, pentru că datorită lor, lumea este un loc mai bun.

            Voluntarii! Ce ne-am face fără ei!? Probabil ar trebui să devenim noi inşine voluntari. Ei au existat în toate timpurile însă instituţionalizarea lor au desăvărsit-o americanii care au reuşit să facă din voluntariat o adevărată meserie. La noi, legea voluntariatului a stat ani de zile în Parlament. O campanie a ştirilor TVR a reuşit să-i sensibilizeze pe aleşii noştri care au fost de acord să dea o lege prin care zilele de voluntariat să fie trecute în cartea de muncă şi să conteze la pensie. Azi e ziua mondială a voluntarilor. Să fim şi noi alături de ei pentru că e posibil, nu se ştie, să avem nevoie de ajutorul lor.

            Anual, la 5 decembrie, este sărbătorită Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), reprezentând şansa de a promova voluntariatul, de a încuraja guvernele să sprijine eforturile voluntarilor şi de a recunoaşte contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional, arată Programul ONU pentru Voluntariat, pe site-ul său www.unv.org.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a voluntarilor este ‘‘Voluntar pentru un viitor inclusiv” şi scoate în evidenţă Obiectivul nr. 10 al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă ce urmăreşte stabilirea egalităţii – inclusiv includerea – prin voluntariat.

            Voluntariatul oferă oportunităţi oamenilor, în special celor care de cele mai multe ori sunt excluşi, pentru un impact concret asupra propriilor lor vieţi dar şi de a juca un rol constructiv în comunităţile lor, oferind ca voluntari timpul şi abilităţile lor. Prin acţiunile de voluntariat, comunităţile din întreaga lume experimentează adesea sentimente de incluziune şi solidaritate consolidată.

            ”Rolul divers şi dinamic al voluntariatului în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă merită un sprijin puternic din partea guvernelor şi a altor părţi interesate. În această zi internaţională, le mulţumesc voluntarilor pentru eforturile depuse pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit www.un.org.

             Pe glob sunt aproximativ un miliard de voluntari, care îşi dedică timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea un loc mai bun. Adesea sunt primii care acţionează în momentele de criză. Ei creează legături sociale şi dau glas grupurilor marginalizate şi vulnerabile, contribuind la construcţia de comunităţi rezistente, ajutând oamenii să facă faţă dezastrelor naturale, instabilităţii politice, şocurilor economice şi a altor presiuni. Sursa: stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.