Acasă Politic Gabriela Crețu: „Avem nevoie de o Europă care să dea speranță și...

Gabriela Crețu: „Avem nevoie de o Europă care să dea speranță și încredere cetățenilor ei, nu doar companiilor ei”

DISTRIBUIȚI

152689 – 06122019 –   Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene (CAE) a Senatului, Gabriela Crețu,  a participat, joi, 5 decembrie a.c., la conferința aniversară „O nouă viziune pentru Uniunea Europeană”, organizată de Institutul European din România (IER).
În intervenția sa, președinta CAE a vorbit despre schimbările de care Uniunea Europeană ar avea nevoie pentru a revigora încrederea cetățenilor în proiectul european. Aceasta a conturat două linii principale: una din perspectiva Uniunii ca actor global, în special în domeniul schimbărilor climatice, dar și una din perspectiva provocărilor interne ale Uniunii Europene.
În ceea ce privește dimensiunea globală, senatoarea a subliniat rolul principal pe care Uniunea Europeană trebuie să îl joace în salvarea multilateralismului, acesta fiind esențial pentru gestionarea schimbărilor climatice, deoarece acestea nu au graniță și orice măsură adoptată de către un actor statal poate fi subminată de către un altul. Un alt aspect al dimensiunii globale este cel al schimbărilor generate de inteligența artificială, care, pe lângă beneficii, aduce și anumite aspecte negative precum subminări ale democrației sau schimbări radicale în piața muncii și a sistemelor de asigurări sociale.
Gabriela Crețu a apreciat că principala problemă internă a Uniunii Europene este lipsa unei viziuni pe termen lung care să ghideze proiectul european. În acest sens, a argumentat senatoarea, Uniunea trebuie să gestioneze în primul rând problema decalajelor dintre statele membre, dar și cele din interiorul acestora.

„Nu mai este vorba doar de decalajele dintre statele membre vechi și cele noi, e vorba de un model economic care a accentuat inegalități care generează neliniște politică și socială generală”, a declarat Gabriela Crețu.

Tot la capitolul economic, aceasta a menționat și problema sistemului monetar european construit fragil. Președinta CAE a spus că „într-o piață unică, cu o economie fără frontiere, încercăm să păstrăm echilibre macroeconomice folosind instrumente naționale. Corectarea, finalizarea sistemului monetar și a Uniunii este esențială. La acest moment, euro acționează ca un burete care atrage plusvaloarea din periferie către centru.”
În încheiere, senatoarea a subliniat faptul că „Uniunii Europene este în continuare cea mai dezvoltată și cea mai bună societate în care putem să trăim. În ciuda acestor calități, nu are vocea suficient de tare pe cât am dori-o. Noua Comisie a luat decizia organizării unei conferințe privind viitorul Uniunii, principala temă dezbătută la Helsinki. Trebuie să vedem dacă sunt necesare schimbări. Trebuie mobilizată voința politică.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.