Acasă Politic Întrevedere Bogdan Aurescu – Nikos Dendias

Întrevedere Bogdan Aurescu – Nikos Dendias

DISTRIBUIȚI

  152783 – 13122019 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 13 decembrie 2019, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene Nikos Dendias, în marja participării la Consiliul ministerial al Organizației de Cooperare la Marea Neagră (OCEMN), care se desfășoară la Atena.

Cei doi oficiali au salutat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale, bazate pe legăturile istorice și culturale tradiționale, dar și pe interese comune la nivel regional și european. În același timp, au apreciat evoluția ascendentă a schimburilor comerciale, care au ajuns anul trecut la aproape 2 miliarde de euro, și au susținut necesitatea de a continua eforturile pentru a utiliza potențialul existent pentru dezvoltarea cooperării economice și sectoriale, precum și a investițiilor reciproce.

Bogdan Aurescu a pus accent pe necesitatea consolidării dialogului strategic la nivel înalt între cele două țări, inclusiv din perspectiva contribuției la stabilitatea și securitatea regională. În acest context, a subliniat importanța celebrării anul viitor a 140 de ani de relații diplomatice și a adresat omologului său invitația de a efectua o vizită în România cu acest prilej, invitație acceptată cu plăcere de ministrul Dendias.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat rolul comunității românești din Grecia, care, alături de comunitatea elenă din România, constituie elemente importante ale relației bilaterale, care dinamizează relațiile culturale și economice dintre cele două țări.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, necesitatea fructificării concrete a oportunităților oferite de formatele regionale, inclusiv la nivel trilateral și cvadrilateral. Ambii miniștri au reiterat susținerea comună a perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, respectiv poziția că discutarea la nivel UE a eficientizării metodologiei de aderare nu trebuie să ducă la blocarea proceselor de aderare aflate deja în curs.

Discuțiile celor doi miniștri de externe au prilejuit și un schimb de opinii pe teme de interes de pe agenda europeană. Astfel, cei doi miniștri au salutat faptul că rezultatele alegerilor de ieri din Regatul Unit sunt de natură să clarifice perspectivele Brexit.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat agenda de securitate la Marea Neagră. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța consolidării Brigăzii Multinaționale din România și a propus întărirea cooperării pe teme de securitate dintre cele două țări.

Nu în ultimul rând, a fost discutată dezvoltarea cooperării culturale bilaterale, inclusiv prin folosirea oportunităților oferite de faptul că în anul 2021 orașele Timișoara și Elefsina vor fi (alături de Novi Sad) capitale culturale europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.