Acasă Externe Agenda Europeana Irlandeza Emily O’Reilly, realeasă Ombudsman European

Irlandeza Emily O’Reilly, realeasă Ombudsman European

O’Reilly: ”Doar atunci când vedeți cum se ia o decizie, puteți începe să înțelegeți de ce a fost luată și abia atunci se ivește încrederea”

DISTRIBUIȚI

 152855 – 19122019 – Emily O’Reilly (Irlanda) a fost realeasă miercuri prin vot secret ca Ombudsman European pentru legislatura 2019-2024, cu 320 voturi pentru.

Ombudsmanul European anchetează, din proprie inițiativă sau în urma plângerilor venite de la cetățenii UE,  cazurile de administrare defectuoasă de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE.

Miercuri, Emily O’Reilly a fost realeasă în urma a trei runde de vot. O’Reilly este fostă jurnalistă și a fost, timp de zece ani, prima femeie numită în funcția de mediator în Irlanda, înainte să fie aleasă Ombudsman European în 2013. Patru candidați, Giuseppe Fortunato (Italia), Julia Laffranque (Estonia), Emily O’Reilly (Irlanda) și Cecilia Wikström (Suedia), au participat la cea de-a doua rundă de vot, în urma retragerii lui Nils Muižnieks’ (Letonia). În cea de-a treia rundă de vot, deputații au ales între Emily O’Reilly și Julia Laffranque, candidatele care au obținut cele mai multe voturi conform regulamentului.

Cu ocazia audierii publice care a avut loc pe 3 decembrie în Comisia pentru petiții, Emily O’Reilly s-a angajat să continue eforturile pentru a face din administrația UE un model de urmat pentru întreaga UE, punând cetățenii și drepturile lor în centrul acțiunilor sale.

Administrația UE are nevoie de recâștigarea încrederii cetățenilor săi. Cred că această încredere poate fi obținută prin creșterea responsabilității și transparenței instituțiilor. Doar atunci când vedeți cum se ia o decizie, puteți începe să înțelegeți de ce a fost luată și abia atunci se ivește încrederea ”, a spus ea deputaților pe 3 decembrie.

Ombudsmanul European este un organism independent și imparțial, înființat în 1995, care asigură responsabilizarea instituțiilor și a organismelor UE (mai puțin Curtea de Justiție) și promovează buna administrare. Ombudsmanul ajută persoanele fizice și juridice care se confruntă cu probleme legate de administrația defectuoasă a instituțiilor UE, , dar analizând de asemenea în mod proactiv aspecte sistemice mai generale, cum ar fi probleme de transparență și atitudine orientată spre servicii.

Emily O’Reilly  și-a început primul mandat de Ombudsman  (Avocat al Poporului) în iulie 2013, fiind prima femeie care a ocupat această poziție la nivel european. Predecesorii său a fost Jacob Söderman (1995-2003) și Paraskevas Nikiforos Diamandouros (2003-2013).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.