Acasă Anchete Justitie Klaus Iohannis: O bună funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii implică predictibilitate...

Klaus Iohannis: O bună funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii implică predictibilitate în luarea deciziilor, respect reciproc și atenuarea divergențelor

DISTRIBUIȚI

  152728 – 10122019 –   Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 10 decembrie a.c., la sediul CSM, o alocuțiune în cadrul ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

”Doamnă președinte,

Domnule vicepreședinte,

Doamnă Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție,

Domnule Procuror General Interimar,

Domnule ministru,

Onorați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Privind retrospectiv, anul 2019 va rămâne în memoria colectivă drept anul în care cetățenii au protejat, prin votul lor, în cadrul Referendumului din 26 mai, independența justiției și buna sa funcționare în fața unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar.

Deși anul a început în aceeași notă tensionată, cu un sistem judiciar aflat în defensivă, confruntat cu ample modificări legislative și cu iminența intrării în vigoare a unei legislații penale extrem de contestate, rezultatul Referendumului din luna mai a obligat decidenții politici să își reconsidere acțiunile.

În urmă cu două zile am aniversat 28 de ani de la adoptarea Constituției, iar ieri, la nivel internațional, s-a celebrat Ziua luptei anticorupție. Sunt două evenimente importante, care ne amintesc, în fiecare an, că pentru păstrarea democrației este nevoie de un efort continuu.

În virtutea rolului constituțional al Președintelui României de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, nu am ezitat ca în tot cursul mandatului să acționez ori de câte ori s-a încercat destabilizarea sistemului de justiție.

Am utilizat toate mijloacele constituționale pentru a înlătura prevederile controversate ale legilor justiției, apelând inclusiv la expertiza Comisiei de la Veneția, am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive și lipsite de o fundamentare temeinică aduse legislației penale, m-am opus periclitării bunei funcționări a parchetelor, din perspectiva numirilor și revocărilor procurorilor cu funcții înalte din conducerea acestor instituții”.

În continuare  aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.