Acasă Externe Agenda Europeana ”Planul european de combatere a cancerului: un acces mai bun la tratarea...

”Planul european de combatere a cancerului: un acces mai bun la tratarea cancerului în Europa”, proiect lansat de europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă

DISTRIBUIȚI

152750 – 11122019 –    Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă a fost marţi gazda unui important eveniment în domeniul sănătăţii în Parlamentul European, organizat sub egida EU40: ”Planul european de combatere a cancerului: un acces mai bun la tratarea cancerului în Europa”.

Organizatorii şi-au propus ca, pornind de la programul anunţat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să pună bazele unei abordări unitare la nivel european a prevenirii şi tratării cancerului, pentru a reduce numărul de pacienţi care sunt an de an victime acestei necruţătoare maladii, dar şi pentru a reduce inechităţile în accesul la tratament în diferitele ţări din Europa.

Evenimentul a fost deschis de comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, alături de co-organizatorul evenimentului, europarlamentarul Tomislav Sokol, şi de Véronique Trillet-Lenoir, europarlamentar La  République en Marche – Renew Europe, medic oncolog de profesie. Invitaţii evenimentului au fost Josep Figueras Marimont, directorul Observatorului European în domeniul Sistemelor de Sănătate şi Politicilor publice, Vera Katalinic-Jankovic, Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Croaţia, Catherine Estrames, preşedintele GE Healthcare Europe, şi pe Wendy Yared, directorul Asociaţiei Ligilor Europene în domeniul Cancerului.

Nicolae Ştefănuţă a insistat pentru găsirea de soluţii la nivel european, astfel încât pacienţii europeni beneficieze de cel mai bun tratament disponibil pe teritoriul Uniunii atunci când au nevoie: ”Europa este un gigant economic, dar, din păcate, un pitic atunci când e vorba de bugetul pentru îngrijire medicală. Avem nevoie de Schengen pentru tratament și studii clinice. Pacienții călătoresc ca să se trateze, pentru că nu au acces la medicamente şi tratament: trebuie să încetăm să pretindem că asta nu se întâmplă. Uniunea Europeană trebuie să folosească toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru a aborda problemele cu care se confruntă persoanele afectate de cancer”.

Atât comisarul Stella Kyriakides, cât şi Véronique Trillet-Lenoir, au subliniat importanţa accesului egal  la tratament pentru pacienţi: ”Accesul la tratament este un drept fundamental. Toti cetăţenii ar trebui să aibă acces la tratamente inovatoare, indiferent de situaţia lor financiară” a afirmat comisarul Stella Kyriakides.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.